Zde může být vaše reklama.

Hanácká kasárna kupce nenašla, snaha o prodej pokračuje

Hanácká kasárna kupce nenašla, snaha o prodej pokračuje
Budova Hanáckých kasáren ze schodů kostela Panny Marie Sněžné.

foto: Lukáš Blokša

03. 09. 2021 - 13:12

O Hanácká kasárna se i nadále bude starat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Elektronická aukce, která probíhala v posledních dnech, nového majitele této historické budovy nepřinesla. Podmínky vstupu do akce splnil jediný subjekt, ten se ale do samotného přihazování nezapojil, aukce tak pro stát skončila neúspěšně. Začalo se ale mluvit o možném zájmu Univerzity Palackého. 

Vyvolávací cena pro zájemce byla 262 milionů korun. Areál, který je památkově chráněný, vznikl v roce 1840 a prázdný je od roku 2013, kdy rozsáhlý komplex opustila armáda. Ta ho předtím 170 let využívala.

"Exkluzivní nemovitost přímo v historickém jádru města Olomouce, na území vymezeném ulicemi 1.máje, Koželužská, Hanáckého pluku a Pekární. Jedná se o budovu bývalých vojenských kasáren, známou též jako „Hanácká kasárna“, která je nemovitou kulturní památkou, a poprvé od svého vzniku může sloužit k jiným než vojenským účelům. Využití mimořádné příležitosti k investici nabízíme všem, kteří mají zájem vrátit tuto historickou kulturní památku znovu k životu," stálo v informacích aukce.

Elektronická aukce budovy začala 1. září v deset hodin dopoledne a skončila ve stejný čas dnes. Do aukce se svým základním vkladem 27 milionů přihlásil jeden subjekt, ten ale během samotného přihazování zdržel a budova tak vlastníka alespoň prozatím měnit nebude.

Objevila se ale informace, že by na základě proběhlé aukce mohla mít o budovu zájem Univerzita Palackého.

"Univerzita Palackého v Olomouci zájem o objekt projevila, jsme ale teprve na úplném začátku celého procesu a čeká nás v tomto smyslu ještě řada interních jednání. Důležité pro nás také budou konkrétní podmínky, za kterých by univerzita mohla tento objekt získat. Všechny další otázky jsou v tuto chvíli předčasné," napsal mluvčí UP Egon Havrlant na dotaz Večerníku ohledně zájmu univerzity.

Od doby, co budovu opustila armáda, se ve spojitosti s ní mluvilo také o zájmu Olomouckého kraje, případně i města Olomouce. Všechny varianty využití ale padly. Stejně tak tomu bylo v případě, kdy se v souvislosti s využitím prostor po armádě mluvilo se vznikem Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), ale i z toho sešlo.

 

Další články