Zde může být vaše reklama.

Hasič z Ukrajiny, který šlápl na minu, leží ve Fakultní nemocnici

Hasič z Ukrajiny, který šlápl na minu, leží ve Fakultní nemocnici

foto: fnol.cz

12. 04. 2022 - 15:32

Osmadvacetiletý hasič z Kyjeva, který v rusko – ukrajinském konfliktu šlápl v březnu na minu a přišel o nohu, je v péči chirurgů Fakultní nemocnice v Olomouci. V rámci zdravotně – humanitárního projektu Medevac byl těžce zraněný muž převezen do České republiky, kde dostane odborné ošetření, které mu nyní nemohou ukrajinští lékaři zajistit.

Podle ministerstva vnitra, které spolu s Českým červeným křížem a jeho ukrajinským protějškem převoz zajišťovalo, museli kyjevští lékaři zraněnému jednu nohu amputovat, olomoučtí se nyní starají, aby mu zachránili druhou těžce poškozenou dolní končetinu.

Mluvčí nemocnice Adam Fritscher HV řekl, že pacient je v péči odborníků z Traumatologické kliniky, kteří se postupně v etapách snaží o maximální možné vyhojení četných zranění, která muž utrpěl, a to především v oblasti dolních končetin. Může se přitom jednat o dlouhodobý proces s řadou na sebe navazujících zákroků.

Fakultní nemocnice v Olomouci se podle pondělních dat nyní stará o osm hospitalizovaných ukrajinských uprchlíků, kteří odešli z domova kvůli válce. Celkem lékaři hospitalizovali od počátku konfliktu 24. února 47 Ukrajinců, dalších 464 ošetřili ambulantně.

Další články