Zde může být vaše reklama.

ZÁSAH NAD ZVÍŘATY Hasiči nacvičovali záchranu osob z vyhlídkové věže v zoo

Hasiči nacvičovali záchranu osob z vyhlídkové věže v zoo

foto: HZS Olomouckého kraje

13. 04. 2024 - 12:21

Nejen do zamořených a hořících budov, do vykolejených vlaků nebo zatopených objektů se musí dostat odvážní záchranáři. Tento týden měli olomoučtí hasiči speciální úkol – nacvičovali, jak dostat osoby z několik desítek metrů vysoké vyhlídkové věže v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku.

„Dvaatřicet metrů vysoká věž, 128 schodů a masivní kovová konstrukce. To byly kulisy výcviku speciálně vycvičených hasičů-lezců na vyhlídkové věži v zoo Olomouc. Na rozdíl od návštěvníků, kteří chodí po schodech, používali ke zdolání nejvyšších pater lana, karabiny a další záchranářské či lezecké vybavení,“ popsala akci mluvčí olomouckých krajských hasičů Lucie Balážová.

Lezci měli za úkol zachránit osmdesátikilovou figurínu z plošiny na vrcholu vyhlídky. K jejímu transportu využili speciální svinovací nosítka. Zároveň si vyzkoušeli různé typy lanových technik, jištění, sebezáchrany, slaňování a další taktické postupy při zásahu ve výšce a nad volnou hloubkou. „Lezecké skupiny jsou organizovány na všech centrálních stanicích v našem kraji, na stanici v Olomouci je pak organizováno lezecké družstvo. Každý hasič-lezec musí ročně absolvovat 104 hodin výcviku,“ doplnila mluvčí.

 

 

Další články