Zde může být vaše reklama.

Velká fotogalerie Hasiči, policisté i záchranáři trénovali zásah proti střelci

Hasiči, policisté i záchranáři trénovali zásah proti střelci

foto: Policie ČR - Olomouc

31. 10. 2019 - 06:00

V Olomouci včera, v rámci společného cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) Olomouckého kraje, proběhlo cvičení, které simulovalo útok aktivního střelce ve školském zařízení v Olomouci. Řízení zásahu složek IZS bylo v tomto případě v kompetenci Policie České republiky.

Pro účel cvičení byla využita budova na ulici Tomkova v Olomouci. Podle scénáře organizovala vysoká škola seminář pro studenty. Figuranti byli z řad studentů Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. V době semináře se v objektu nacházelo kolem padesáti studentů. Do budovy vnikla neznámá osoba vybavená střelnými zbraněmi a začala střílet po osobách, které se nacházely v objektu.

Operační důstojník na tísňové lince 158 po desáté hodině dopolední přijal oznámení od ředitele školy, že v objektu dochází ke střelbě. Policista okamžitě vyslal na místo všechny policejní hlídky v dosahu. Zároveň se snažil od oznamovatele zjistit co nejvíce prvotních informací. O události ihned informoval operační střediska HZS a ZZS.

Během okamžiku na místo dorazili policisté, kteří předávali kolegům prvotní informace. Zahájili zákrok vedoucí k eliminaci pachatelů. 

Mezitím byl zřízen řídící štáb a velící policejní důstojník koordinoval složky IZS na místě. Byl stanoven perimetr od místa útoku, do kterého byl zamezen přístup. Byla uzavřena částečně ulice Tomkova a doprava v okolí byla omezena.

Následně se policistům podařilo dva aktivní střelce eliminovat. Jakmile měli situaci pod kontrolou, zajistili budovu pro vstup zdravotnického personálu a poskytli součinnost při první pomoci. Policisté při zákroku jednoho útočníka zadrželi živého a druhého smrtelně zranili.

Poté započalo odstraňování následků útoku, ošetřování a převoz zraněných na specializovaná pracoviště. Policisté zjišťovali totožnost zúčastněných osob. Krizoví interventi poskytli psychologickou podporu postiženým osobám, stejně tak i příbuzným obětí útoku, které průběžně vyrozumívali. Souběžně informovali veřejnost prostřednictvím médií a sociálních sítí.

Kriminalisté začali sbírat a vyhodnocovat všechny informace, vedoucí k objasnění události, zajistili stopy. Jakmile práci v terénu dokončili, policisté zrušili omezení v okolí a velící důstojník opatření ukončil.

Návazná činnost složek IZS se po ukončení zásahu proti aktivnímu střelci ve škole přesunula do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Cvičení proběhlo za účasti redaktorů a redaktorek médií, kteří měli možnost akci sledovat, podívat se do řídícího štábu či získat záběry z místa soustředění zraněných osob.

Další články