Zde může být vaše reklama.

Hasiči trénovali záchranu z výšky i z volné hloubky

Hasiči trénovali záchranu z výšky i z volné hloubky

foto: HZS ČR - Olomoucký kraj

19. 10. 2019 - 15:00

Zdokonalit individuální i týmové schopnosti, obratnost a rozhodovací dovednosti mohli na začátku října olomoučtí hasiči-lezci na unikátním lezeckém polygonu ve Velkém Poříčí v Královehradeckém kraji.

Ojedinělé středisko využívají ke speciálnímu odbornému výcviku pro záchranu z výšky i z volné hloubky hasiči z celé republiky. Ti naši jí využili na čtyři dny a vystřídali se zde lezci ze všech tří olomouckých směn. Díky tomu, že profil betonové stěny polygonu nabízí hned několik typů hran, si mohli nacvičit různé varianty záchranářských činností a překonávání složitých překážek. Vnitřní a venkovní prostory polygonu jsou propojené množstvím prostupů, potrubí a dalších prvků, takže borci mohli simulovat ty nejkomplikovanější zásahy, při kterých je nutné, aby tým záchranářů postupoval kreativně a úzce spolupracoval. 

Jelikož se hasiči-lezci při práci mohou dostat do různých typů stísněných prostor, vyzkoušeli si ve výcvikovém středisku rovněž cvičnou studniční šachtu, imitace stavebních součástí, kanalizačního vedení nebo například jeskynní systém. „Ve stísněných prostorách jsou umístěné kamery, takže můžeme celou dobu sledovat, jak se hasiči chovají, jak se rozhodují a jaké dělají chyby. Je to pro nás obrovská výhoda a zároveň je to pro kluky bezpečné. Díky těmto výcvikům prohlubujeme individuální i týmové dovednosti, které jsou pro nás v reálných situacích při záchraně osob naprosto nezbytné,“ popsal speciální výcvik instruktor olomouckých lezců Zdeněk Sobota.

Profesionální hasiči-lezci podstupují odborný lezecký výcvik pravidelně. Ročně musejí absolvovat v různém prostředí a při různých simulovaných situacích, které vycházejí z reálných mimořádných událostí, minimálně 144 hodin.

Další články