Zde může být vaše reklama.

Hejtman ocenil Zbyňka Vočku za pomoc zdravotně postiženým

Hejtman ocenil Zbyňka Vočku za pomoc zdravotně postiženým

foto: olkraj.cz

30. 06. 2022 - 14:14

Ocenění za práci ve prospěch osob se zdravotním postižením má nového držitele. Z rukou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka jej v pondělí, na začátku zasedání krajského zastupitelstva, převzal Zbyněk Vočka, vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Olomouckého kraje.

„Když jsem se dozvěděl, že ocenění získá Zbyněk Vočka, vůbec jsem nezapochyboval o tom, že bude ve správných rukou. Za svou práci nejen na krajském sociálním odboru si ji zaslouží,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Zbyněk Vočka pomáhá lidem se zdravotním postižením více než dvacet let. Na Krajském úřadu Olomouckého kraje pracuje od roku 2001. Je aktivní v pracovních skupinách, které se zabývají problematikou osob se zdravotním postižením, v období covidové pandemie byl velkou oporou poskytovatelům sociálních služeb, zejména při informování o opatřeních souvisejících s nemocí covid-19. Asociace poskytovatelů sociálních služeb Olomouckého kraje mu za metodické vedení během pandemie udělila ocenění. Působil i jako tlumočník českého znakového jazyka, věnuje se publikační činnosti a je také jedním z poradců spolku iPoradna, poskytovatele sociálních služeb, který pomáhá nejen osobám se zdravotním postižením, ale i seniorům a pečujícím osobám.

„Je tady spousta lidí, o kterých si myslím, že si cenu zaslouží víc. Pomoc lidem se zdravotním postižením poskytují přímo, my se jen snažíme hledat cesty, jak jim to ulehčit. Ale o to víc mě potěšilo, že zrovna ti, o nichž si myslím, že by sami měli cenu získat, navrhli mě. Je to pro mě výjimečná událost, ale i závazek,“ řekl Zbyněk Vočka.

Cenu hejtmana Olomouckého kraje za práci ve prospěch osob se zdravotním postižením uděluje hejtmanství už od roku 2005, oceněny mohou být jak fyzické, tak i právnické osoby, jako jsou společnosti nebo firmy. O laureátech rozhoduje komise složená například i ze zástupců neziskového sektoru. „Vedle profesionality a erudice Zbyněk Vočka do své práce promítá také lidský přístup a empatii. A to je podle mého názoru tím, proč se členové komise jednomyslně rozhodli ocenit právě jeho,“ doplnil Ivo Slavotínek, člen komise a náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí.

Další články