Zde může být vaše reklama.

UNIKÁTNÍ PROHLÍDKA Historicky první rozšířená VIP prohlídka bunkru pro fajnšmekry

Historicky první rozšířená VIP prohlídka bunkru pro fajnšmekry

foto: archiv Flenexa plus

16. 12. 2023 - 11:04

Krátce po Vánocích, konkrétně 29. prosince, se uskuteční vůbec první rozšířená VIP prohlídka bunkru v Přáslavicích u Olomouce pro veřejnost. Během dvou hodin si návštěvníci prohlédnou podzemí kdysi přísně tajného vojenského objektu, který byl veřejnosti zpřístupněn teprve v roce 2022. Rozšířená prohlídka bude delší než obvyklý prohlídkový okruh. Výklad o historických souvislostech důvodu vzniku bunkru bude hlubší a zajde do větších podrobností.

Celková plocha vnitřních prostor bunkru je úctyhodných 10 tisíc m2, což je přibližná velikost fotbalového hřiště. Návštěvníci si během dvou hodin v podzemí prohlédnou čtyři podzemní patra a uvidí v chodu některé z technologií, které měly zajistit komunikaci v případě vypuknutí 3. světové války.

„Postupně uvádíme do provozu technické součásti a vybavení bunkru, například telefonní ústřednu nebo rozhlas po drátě,“ upozorňuje Martin Bukovský, který má prohlídky bunkrem pro veřejnost na starosti. „Rozhlasem návštěvníkům pouštíme tematickou hudbu. O Vánocích jsou to koledy, na Valentýna jedeme zamilované písničky,“ dodává Bukovský.

Co nabídne rozšířená VIP prohlídka navíc oproti standardnímu okruhu? Návštěvníci uvidí mimo jiné kabelové komory, ze kterých se armádní i civilní komunikační linky rozbíhaly do různých směrů. K tomu patří také technologie tlakování kabelů magistrální linky K1920, což bylo jedno z protišpionážních opatření. Dále si návštěvníci prohlédnou pobočkovou telefonní ústřednu a uvidí, jak se dříve hovory spojovaly.

Okruh vede skrz přípravnu roztoků pro dekontaminaci, chemickou úpravnu vody či místnosti pro tlakování a uchování vzduchu. Pro mírový i válečný provoz bylo třeba zajistit oběh vzduchu ve velkých objemech. Vzduchotechnika v přáslavickém bunkru představuje technologický skvost a návštěvníci uvidí prostory vzduchových uzávěrů a místa, kde bylo možné oběh vzduchu regulovat.

Následují sály se šifrovacím a utajovacím zařízením, kde probíhalo dálnopisové i hlasové šifrování a utajování vojenské komunikace. Také se odsud ovládalo vysílání skrze pozemní anténní pole, která jsou umístěna mimo budovu, v areálu bunkru.

Jako bonus se mohou návštěvníci vyfotografovat v autenticky zařízeném foto koutku i s dobovými rekvizitami.

Masivní přáslavický bunkr byl postaven v době studené války. Jeho kódové označení bylo „Akce 025“ a byl budován v nejvyšším stupni utajení. O jeho existenci nevěděli ani lidé z nejbližšího okolí. Výstavba i provoz byly „přísně tajné“. Na stavbu dohlížela armáda. Dělníci, kteří na stavbě pracovali, byli dovezeni z co nejvzdálenějších koutů země, aby se tím eliminovalo riziko vyzrazení. Všichni navíc museli projít školením o zachování mlčenlivosti a do hotových částí bunkru již neměl nikdo přístup.

„Teprve ze vzduchu velikost bunkru opravdu vynikne,“ zmiňuje Martin Bukovský, který nedávno pořídil zařízení pro zachycení exteriérů bunkru. „Je to skutečně obří dílo,“ uzavírá. Objekt záložní zesilovací stanice v Přáslavicích u Olomouce je druhým největším bunkrem v rámci Národního kabelového okruhu. Celkem jich bylo vybudováno na území bývalého Československa sedm a ten přáslavický je jediný, který je přístupný veřejnosti.

Kromě rozšířené prohlídky pro fajnšmekry nabízí nadšenci, kteří se o objekt starají, tematickou prohlídku na Štědrý den, na Silvestra i na Nový rok. Všechny budou doplněny o drobnosti, které se k danému dni vztahují. Na Vánoce bude uvnitř jmelí, svíčky, punč a cukroví, Silvestr bude veselý a hravý a 1.ledna si účastníci s průvodcem budou moci připít na úspěšný nový rok 2024.

Celý areál je v současné době v majetku soukromé společnosti Flenexa plus s.r.o., která zde provozuje své podnikání, mj. aquaponickou farmu. Ta celoročně produkuje a dodává zeleninu do lokálních obchodů i do pobočky řetězce Globus v Olomouci. Bunkr pravidelně ožívá o víkendech, školních prázdninách a státních svátcích, kdy se konají prohlídky pro veřejnost. Zájem mají jak jednotlivci, tak skupiny (důchodci, školní kolektivy, příměstské tábory apod.). „Jezdí k nám lidé z celého světa,“ s úsměvem a hrdostí v hlase dodává Martin Bukovský.

Pro návštěvu bunkru je nutné zakoupit online vstupenky na webu: www.bunkrpraslavice.cz

Další články