Zde může být vaše reklama.

MÍSTO OBRÁZKŮ VIDEA Hledají se pokusní králíci, kteří vyzkoušejí testy do autoškol

Hledají se pokusní králíci, kteří vyzkoušejí testy do autoškol

foto: Univerzita Palackého v Olomouci

07. 02. 2024 - 19:12

Až 120 řidičů, kteří budou nanečisto zkoušet nově vznikající testy pro budoucí absolventy autoškol a žadatele o řidičská oprávnění, shánějí psychologové z olomoucké Univerzity Palackého. Právě na jejich pracovišti vznikají videoklipy, které se stanou do dvou let běžnou součástí teoretické výuky autoškol. Videa budou zaměřena na vnímání a předvídání rizik a rychle odhalí, jak je řidič připraven na situace v reálném silničním provozu.

 

„Sháníme 120 běžných českých řidičů, kteří mají řidičský průkaz skupiny B minimálně 3 roky a aspoň občas, například jednou týdně, usednou za volant. Samotné testování zabere přibližně 90 minut a řidič se dozví, jak v daných situacích uspěl a jaké má předpoklady pro bezpečné řízení, případně na které oblasti by se měl zaměřit,“ vysvětluje Matúš Šucha z katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Psychologové nyní ověřují, jestli nově koncipovaná zkouška opravdu funguje a má potenciál rozlišovat mezi dobře připravenými a bezpečnými řidiči a těmi, kteří jsou rizikoví a potřebují další výcvik a vzdělávání.

Systém zkoušek při žádosti o řidičský průkaz se dlouhá léta zásadně neměnil. Cílem nových testů je minimalizovat otázky, které ověřují schopnost uchazeče naučit se odpovědi nazpaměť, a přidat více dynamických úkolů blízkých reálným situacím. „Tyto změny by měly pomoci snížit počet nehod zaviněných začínajícími řidiči, a zvýšit tak bezpečnost v dopravě,“ doplnil Šucha.

Podle místopředsedy Asociace autoškol České republiky Jiřího Novotného je zapotřebí vyvíjet nový způsob výuky a výcviku nových řidičů nejen v souvislosti s nárůstem počtu vozidel, hustoty provozu či náročnosti dopravního prostředí. „Dnešní doba nabízí technologie, které lze vhodně aplikovat do procesu vzdělávání řidičů, a možnosti, jak nasbírat zkušenosti s riziky na silnicích ještě před tím, než se s nimi setkáme v reálném provozu. Statický obrázek je zaměřený pouze na znalost pravidel, nicméně v reálném provozu máme mnohdy jen zlomek vteřiny na to se správně rozhodnout. Natočené a zanimované scény nám nabízí novou možnost, jak se ptát na nastalou situaci. Jestliže aplikace na vnímání rizik zabrání možné nehodě, věřím, že náročnost zkoušky ocení i žadatelé,“ dodává.

Na přípravě nových testů do autoškol se podílí především Ministerstvo dopravy ČR, které je zodpovědné za provádění výuky a zkoušení nových řidičů. S obsahem nových otázek a úkolů pomáhá Asociace autoškol České republiky. Dopravní psychologii a bezpečnosti silniční dopravy se zase dlouhodobě věnuje katedra psychologie Filozofické fakulty UP. Všechny aktuální informace o nových otázkách jsou dostupné na stránkách noveotazky.cz.

Další články