Zde může být vaše reklama.

Holický les čeká další zkrášlení, na obnovu čeká třešňová alej

Holický les čeká další zkrášlení, na obnovu čeká třešňová alej

foto: Ivana Kalodová

14. 06. 2021 - 13:07

Holický les vybízí k procházkám, vyjížďkám na kole i in-line bruslích, nebo jen k jednoduchému pobytu mezi loukou a stromy. Pro obyvatele Holice jde ale také o místo, které jim přibližuje přírodu. Tato zelená přírodní plocha vznikla za pomoci města, ale také díky nevyčerpatelné snaze doprovolníků ze spolku Holický les. S předsedkyní spolku Ivanou Kalodovou a dalšími obyvateli městské části Holice se nedávno potkali primátor Miroslav Žbánek a náměstek Otakar Bačák.

 

„V rámci našich pravidelných zelených pátků jsme se s kolegy vydali do Holického lesa, kde jsme se byli podívat na úctyhodný výsledek mnohaleté práce Spolek pro Holický les. Ten ukazuje, že když vynaložíte hodně osobní námahy a energie, dá se splnit i sen, který se původně zdá jako bláznovství,“ vysvětlil pro web města důvod cesty do Holického lesa primátor Žbánek. 

Jedním z bodů, které se na společné schůzce probíraly, bylo vybudování dětského hřiště u stávajícího odpočívadla. A to spolu s venkovní workoutovou posilovnou. O vybudování se mluvilo i přes to, že v rozpočtu zahrnuto hřiště není, město by přesto rádo našlo zdroj k jeho výstavbě.

Jak informuje web města, dalo by se v případě rozhodnutí o výstavbě využít peníze, kterými disponují komise městských částí a jsou určené k estetizaci veřejného prostranství. Dalším bodem, o kterém se na schůzce také mluvilo, je záměr na vybudování stezky pro in-line bruslaře.

„Holický les je naše oblíbená zelená oáza. Stromy se zelenají, rozkvetlé louky jsou plné kopretin a nadšení lidí, kteří sem chodí na procházky, stále trvá. Pro děti bychom nyní rádi umístili do prostoru hřiště a pro další návštěvníky drobný mobiliář,“ uvedla Ivana Kalodová k plánům rozvoje lesoparku.

Místy, kudy by měla v budoucnu vést cyklostezka, se všichni přítomní vydali k bývalé třešňové aleji, která by se mohla dočkat obnovy. „I když tomu místní lidé ze zvyku pořád říkají třešňovka, z aleje dnes zbývá už jen pár starých dožívajících stromů. Shodli jsme se na tom, že stojí za to alej obnovit,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Další články