Zde může být vaše reklama.

Informace pro vás Jak je to teď s rybářskými lístky, nebo s volným pohybem psů?

Jak je to teď s rybářskými lístky, nebo s volným pohybem psů?
Ilustrační foto

foto: Pixabay

27. 03. 2020 - 08:06

Aktuální nouzový stav přináší pro občany nové typy problémů, se kterými se běžně nesetkávají a vyvolávají otázky i u rybářů, nebo pejskařů. Na ně se pokusil odpovědět vedoucí odboru životního prostředí v Olomouci Petr Loyka.

Zveřejnili jste prodloužení platnosti rybářských lístků, jak je to ale s loveckými lístky myslivců, kterým po 1. březnu také skončila platnost?
Postupujeme obdobně, jako v případě rybářských lístků. Rybářské a Lovecké lístky, jejichž platnost skončila po 1. 3. 2020 zůstávají po dobu nouzového stavu v platnosti a nejsou OŽP vydávány! Ihned po skončení nouzového stavu budou rybářské i lovecké lístky vydávány po telefonické dohodě i mimo úřední dny.

Mohu v současné situaci vyrazit na ryby, když nevím, kolik lovících bude na rybářském revíru přítomno? Jsem z Olomouce, nejde mi o řeku Moravu, ale o štěrkopísky, jako jsou třeba Poděbrady, kde jsou ve stejnou dobu rybáři i lidé na procházkách.
Na ryby vyrazte, nezapomeňte si roušku, ale neshromažďujte se a neřešte s lovícími vedle vás, proč to dnes bere nebo nebere a jaká nástraha na háčku je nyní ta nejvhodnější. Na to bude jistě dostatek času až nouzový stav skončí.

Mohou být naši netopýři v souvislosti s onemocněním COVID-19 nějak nebezpeční?
Již zprávy o onemocnění v čínském Wu-chanu a následné pandemické šíření nákazy vyvolává otázky k vazbám koronavirů na netopýry, protože netopýři opravdu představují jednu z výchozích hostitelských skupin. Naši netopýři jsou zvláště chránění, tedy zákonem chráněni živočichové. Stejně tak jsou chráněna i jejich sídla, tedy místa kde žijí. Od našich netopýrů nebezpečí nehrozí, protože my tyto chráněné tvory přece nechytáme a hlavně netopýry nejíme.

Reaguji na nezveřejněnou informaci k pohybu psů. Kdo nese odpovědnost za psa, který volně pobíhá ve výběhové zóně podél řeky v situaci, kdy územím procházejí lidé a projíždějí bruslaři a kolaři?
Zcela volný pohyb psa na veřejných prostranstvích bez vodítka i náhubku, avšak při zachování plné občanskoprávní či trestněprávní odpovědnosti, je dovolen jen v zónách pro volný pohyb psů. „Výběhové zóny“ u řeky jsou problematické. Situace, v niž se nyní nacházíme je opravdu mimořádná a vážná, proto prosím o vzájemnou ohleduplnost. Územím je nyní vhodné pouze projít, či projet,. Opravdu není vhodná doba na to, aby „nepejskaři“ požadovali zrušení volného pohybu psů, čistou a bezpečnou plochu s přístupem k řece a pejskaři naopak prostor bez lidí.

Další články