Zde může být vaše reklama.

Očkování ve fakultce Jak olomoucké nemocnice zvládají pandemii koronaviru?

Jak olomoucké nemocnice zvládají pandemii koronaviru?

foto: FNOL

04. 03. 2021 - 11:47

Situace kolem pandemie koronaviru se také v Olomouckém kraji postupně zhoršuje, přesto není situace natolik kritická, aby vedení kraje přistoupilo k vyhlášení stavu hromadného postižení osob. Média o tom informoval hejtman Josef Suchánek. Jak jsou na tom dvě velké nemocnice v krajském městě? Zeptali jsme se ve Fakultní nemocnici Olomouc i Vojenské nemocnici Olomouc.

Co se týče počtu pacientů pozitivních na covid, ve Vojenské nemocnici Olomouc dnes v sedm hodin ráno bylo celkem 38 covid pozitivních pacientů, 36 z toho na standardu a 2 na Anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO), u Fakultní nemocnice mají k dnešnímu dni 112 pozitivních pacientů.

Pokud jde o volné kapacity, mají zde obě nemocnice prostor.

„Volných covidových lůžek máme k dnešnímu dni 15, ale v případě potřeby jsme schopni okamžitě reprofilizovat další dle předem stanoveného plánu,“ uvedl na dotaz Večerníku mluvčí fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Také ve Vojenské nemocnici dnes ráno neměli vyčerpané kapacity.

„K sedmé hodině ranní jsme měli volných 6 covidových standardních lůžek a 3 lůžka intenzivní nebo resuscitační péče. Patrně od pondělí (8. března pozn. red.) chceme začít provozovat 5 ventilovaných lůžek pro postcovidové pacienty, tedy takové, kteří již nejsou infekční, ale jejich stav neumožňuje zatím odpojení od ventilátoru,“ prozradil ředitel vojenské nemocnice Martin Svoboda.

V obou nemocničních zařízeních přibývá i počet zaměstnanců, kteří prošli očkováním.

„Máme proočkováno cca 64 % zdravotnického personálu a asi 11 % techniků kritické infrastruktury,“ uvedl Svoboda. „Zájem projevilo cca 51 % zdravotníků z řad našich zaměstnanců, většina z nich už je proočkována první i druhou dávkou,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Fritscher.

Jak je na tom Olomoucký kraj v počtu nakažených?

Podle informací dostupných na webu Krajpomaha.cz je k dnešnímu dni pozitivně testovaných 6805 lidí. Za celou dobu pandemie, od loňského března, bylo potvrzených případů celkem 70 865. Nejhorší situace je podle dostupných čísel v současné době v krajském městě, kde bylo pozitivně testováno 2110 osob, k tisícovce se pak blíží ještě Prostějov a Přerov. Naopak nejlépe z obcí s rozšířenou působností je na tom podle dostupných údajů Konice, se sedmdesáti aktuálně pozitivně testovanými lidmi.

Jak je na tom Olomoucký kraj s očkováním?

Od přelomu roku do Olomouckého kraje dorazilo už 55 930 vakcín, z toho se jich zdravotníkům podařilo vyočkovat už 42 982. Minimálně první očkování má za sebou už 27 846 osob, ukončených očkování je už 15 136. Všechny tyto údaje jsou platné k dnešní desáté hodině dopoledne.

Další články