Zde může být vaše reklama.

I pohledem do historie Jak si Olomouc připomene 30 let svobody?

Jak si Olomouc připomene 30 let svobody?

foto: Svobodná Olomouc

08. 11. 2019 - 20:00

Třicet let od sametové revoluce se bude v Olomouci slavit na mnoha místech. Nabitý program připravilo město spolu s dalšími institucemi a organizacemi. Veřejnost čekají besedy, projekce, komponované pořady, výstavy, divadelní představení, koncerty i vzpomínkové akty.

Hlavním centrem městských oslav kulatin svobody se v neděli 17. listopadu stane Palachovo náměstí, kde ve 13:00 odstartuje Happening 30 let svobody a demokracie. Šestihodinový program nabídne hudební vystoupení, vzpomínat budou také aktéři listopadových událostí v Olomouci. Do úvodní části oslav se zapojují i někdejší studenti Univerzity Palackého. Komorní pěvecký smíšený sbor Nota Bona, který vznikl v roce 1985, se dal zase po letech dohromady a zanotuje něco ze svého bohatého repertoáru. Na něj naváže rocková kapela Saymore Q, složená z bývalých olomouckých vysokoškoláků, kteří se také znovu scházejí speciálně pro tuto příležitost.

Promítat se budou dobové dokumenty a happeningový charakter akce podtrhne Divadlo Tramtarie „s typickými výjevy a neduhy socialismu“ nebo retro gastronomie. Návštěvníci se mohou těšit i na koncerty Jaroslava Nováka s revivalem písní Karla Kryla, Jiřího Schmitzera a olomoucké kapely Nylon Jail. V 17:11 se pietně rozezní olomoucké zvony a dobu před třiceti lety připomene videomapping Svobodná Olomouc. A dojde i na balonky, které tehdy happeningově využili studenti a Olomoučané, když nechali totalitní pomník komunistických pohlavárů „odlétnout do teplých krajin.“ Dočasně bude v přilehlém prostoru socha Jiřího Davida Revoluce, sestavená z desítek tisíc klíčů.

Ojedinělý happening se odehraje v neděli na filozofické fakultě. Připomínkovou okupační stávku tady organizují sami studenti a členové stávkových výborů, kteří u toho přímo byli. Zavzpomínat si na dobu boje za svobodu přijde i Markéta Záleská, tehdy studentka 5. ročníku UP, která se těší na setkání se svými kolegy a věří, že se k této studentské akci připojí i Olomoučané, kteří do tohoto centra revolučního dění v Olomouci docházeli pro aktuální informace a zapojovali se ve velkém do pomoci.  

„Zveme i ty nejmladší, aby se podívali a prakticky vyzkoušeli, co bylo potřeba dělat, třeba malování plakátů, tištění na cyklostylech, datlování na psacích strojích nebo vydávání časopisu Přetlak. K vidění budou i dobové škodovky a žigulíky, kterými se jezdilo na výjezdy mezi lidi, dobové fotografie a filmy, zachycující také mítingy na náměstí a spontánní happeningy, a vařit se bude i sametový guláš,“ říká hlavní organizátor Martin Štainer. Program pro veřejnost začne od 10 hodin. V 16:00 vyvrcholí akce v aule záznamem legendárního koncertu Karla Kryla, který se před třiceti lety vrátil z exilu a koncertoval v hale Univerzity Palackého.

Další články