Zde může být vaše reklama.

Ján Kadlec, velký znalec olomoucké historie, zemřel

Ján Kadlec, velký znalec olomoucké historie, zemřel

foto: Olomouc.eu

09. 09. 2021 - 08:50

Jen málokdo toho o památkách Olomouce a celé střední Moravy věděl tolik, co historik, publicista a Olomoučan Ján Kadlec. I přesto, že se narodil na Slovensku, se díky svému vytrvalému zájmu o historii stal jednou z nejvýznamnějších osobností a znalcem střední Moravy. Ján Kadlec v pondělí 6. září zemřel ve věku jednasedmdesáti let zemřel.

 

K historii inklinoval už od dětství, během života ale vystřídal celou řadu profesí. Až v 56 letech vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého obor archivnictví.

Ján Kadlec se narodil v obci Kalinkovo na Slovensku, už v dětství se ale přestěhoval do Jiříkova nedaleko hradu Sovinec. Díky své zálibě se stal postupně jedním z největších odborníků a znalcem památek na Olomoucku. Tyto znalosti pak využil při mnoha komentovaných prohlídkách v terénu.

Rád se věnoval drobným památkám, které sice leckdo přehlíží, ačkoliv fakticky utvářejí podobu krajiny, v níž žijeme. S

vé hluboké znalosti využil i v mnoha článcích a v knihách Olomoucká předměstí a jejich drobné památky (2008), Paměť hanácké krajiny (2010) a Moravskou cestou po technických památkách: od Bouzova přes Litovel k Olomouci (2011).

V letech 1990 až 1992 byl poslancem České národní rady. Od roku 2010 je předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a místopředsedou správní rady občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti. V roce 2015 obdržel cenu města Olomouce.

„Odešel dobrý a vzácný člověk, Honza Kadlec. Jsem velmi zarmoucená,“ reagovala v pondělí večer na zprávu o odchodu Jána Kadlece náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská, která s historikem spolupracovala například při obnově Korunní pevnůstky.

„Co všechno dĕlal a co udĕlal pro Olomouc, je na hodnĕ dlouhý příbĕh. Nositel Ceny mĕsta. Předseda Vlastivĕdné společnosti muzejní. A taky místopředseda našeho spolku Muzeum Olomoucké pevnosti. Znali jsme se dlouho, skoro padesát let, pracoval s mým tatínkem. Už jako malé mi vyprávĕl o Olomouci. A pak jsme se v roce 2007 sešli u projektu obnovy Korunní pevnůstky, z toho mĕl velkou radost," jak Markéta Záleská dodala, olomoucká Korunní pevnůstka bude navždy spojená i s jeho jménem.

Další články