Zde může být vaše reklama.

Jantarová stezka na území Olomouce je kompletní

Jantarová stezka na území Olomouce je kompletní

foto: Blanka Martinovská

08. 07. 2021 - 18:38

Jantarová stezka, cyklostezka vedoucí Olomoucí, je od dnešního dne kompletní. Poslední úsek v ulici U Ambulatoria, tři čtvrtě kilometru dlouhý, vede cyklisty podél Bystřice z Hodolan do Bystrovan. Nová cyklostezka nabízí také nové řešení bezpečného přejíždění frekventované Hodolanské ulice v ulici U Ambulatoria.

 

„Nedávno dobudovaný nový úsek cyklostezky vede po levém břehu řeky Bystřice pod tramvajovým mostem v Hodolanské ulici až k lávce, kde se na křižovatce ulic Lermontovova a Bystrovanská napojuje na hotovou část Jantarové cyklostezky vedoucí do Bystrovan,“ uvedl pro web města investiční náměstek primátora Martin Major.

Až používání ukáže, zda se novou stavbou podařilo vyřešit nebezpečné přejíždění cyklistů přes Hodolanskou ulici, která je dopravně velmi využívaná. 

„Dlouhá léta jsme všichni, kdo jsme tudy projížděli sami nebo se svými dětmi, volali po nějakém řešení, které by usnadnilo překonání Hodolanské ulice. I s ohledem na častou bezohlednost řidičů byl někdy přejezd přes rušnou silnici takřka nemožný. Proto jsem moc rád a děkuji všem, kteří se na přípravě a realizaci této části cyklostezky roky podíleli, že se podařilo tento problém vyřešit a doprava pro cyklisty je v Olomouci zase o něco bezpečnější,“ říká primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Nová cyklostezka navazuje na tradici historických komunikací, které v místě vždy existovaly. Přerušila je až v osmdesátých letech minulého století stavba tramvajového mostu.

„Ačkoli už za sebou máme mnoho staveb cyklostezek, tato byla první, kterou jsme vedli pod úrovní terénu. Mohutnější konstrukce mostu snížila dřívější průchod zhruba na 80 cm, ze kterých jsme museli udělat zase téměř dva a půl metru. Bylo tedy nutné postavit opěrnou zeď, vyřešit odvodnění,“ popisuje technickou stránku stavby Ladislav Moťka, ředitel firmy Kareta, která stavbu realizovala.

Další články