Zde může být vaše reklama.

Jarní Flora má problém s Českou obchodní inspekcí

Jarní Flora má problém s Českou obchodní inspekcí

20. 05. 2015 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pestrobarevné expozice květin, stánky s okrasnými i užitkovými rostlinami, potřebami pro milovníky zahradničení a dalšími výrobky byly opět lákadlem pro tisíce obdivovatelů jarní mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Nechyběly ani stánky s občerstvením, jejichž nabídka měla uspokojit všechny chutě návštěvníků. A právě prodejní stánky zajímaly tradičně i inspektory České obchodní inspekce.

Inspektoři zkontrolovali celkem devatenáct prodejních míst v areálu výstaviště i v nejbližším okolí a nedostatky zjistili u sedmi prodávajících. Za méně závažná porušení povinností uložili šesti z nich pokutu na místě za celkem 6 000 korun, jednoho prodejce ale za závažnější problém čeká uložení sankce ve správním řízení. 

Jedenáct kontrol bylo bez zjištění

Z 19 kontrol bylo 11 bez zjištění, porušení některé z povinností stanovených obecně platnými právními předpisy, zejména zákonem o ochraně spotřebitele (dále ZOS) prokázali inspektoři 7 prodávajícím (36,8 %). okrasnými i užitkovými rostlinami, potřebami pro milovníky zahradničení a dalšími výrobky byly opět lákadlem pro tisíce obdivovatelů jarní mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Nechyběly ani stánky s občerstvením, jejichž nabídka měla uspokojit všechny chutě návštěvníků. A právě prodejní stánky zajímaly tradičně i inspektory České obchodní inspekce. Inspektoři zkontrolovali celkem devatenáct prodejních míst v areálu výstaviště i v nejbližším okolí a nedostatky zjistili u sedmi prodávajících. Za méně závažná porušení povinností uložili šesti z nich pokutu na místě za celkem 6 000 korun, jednoho prodejce ale za závažnější problém čeká uložení sankce ve správním řízení.  Jedenáct kontrol bylo bez zjištění Z 19 kontrol bylo 11 bez zjištění, porušení některé z povinností stanovených obecně platnými právními předpisy, zejména zákonem o ochraně spotřebitele (dále ZOS) prokázali inspektoři 7 prodávajícím (36,8 %).
Nejčastěji zjištěným nedostatkem  bylo neseznámení spotřebitele s cenou (porušení § 12 ZOS) a následně nevydání řádného dokladu o zakoupení na vyžádání (porušení § 16 ZOS).

Opakovaný problém

Za tyto prohřešky byly uloženy šesti prodávajícím pokuty na místě v celkové výši 6000 korun, včetně zákazu používání 1 kusu úředně neověřeného měřidla. Uložení pokuty ve správním řízení čeká za zjištěné nedostatky jednu kontrolovanou osobu. V několika případech se jedná o opakovaný prohřešek.

-red-

Další články