Zde může být vaše reklama.

PŘÍLIŠ MNOHO PACIENTŮ Jediná zubní pohotovost v regionu se ruší, zatím v pracovní dny

Jediná zubní pohotovost v regionu se ruší, zatím v pracovní dny

foto: Archiv

22. 02. 2024 - 19:38

Pokud vás začne bolet zub, neodkládejte návštěvu svého lékaře a raději k němu zamiřte co nejdřív. Nebo si nakupte do foroty silná analgetika. V odpoledních a nočních hodinách v pracovní dny se od začátku března nebudete mít v Olomouci ani kraji kam obrátit, protože skončí pohotovostní ordinace. Důvod je jednoduchý - lékařů je málo a nikdo nechce sloužit. Navíc pohotovost využívali lidé bez vlastních lékařů a personál se často potýkal s agresivitou pacientů.

„Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici od 1. března značně sníží rozsah ordinačních hodin. Pohotovostní služba již nebude k dispozici ve všední dny a změní se i režim o víkendech a státních svátcích. Místo dvanáctihodinového provozu bude pracoviště ošetřovat pacienty mezi 8. a 16. hodinou,“ informoval mluvčí fakultky Adam Fritcher.

Už koncem minulého roku začaly výpadky, kdy nemocnice ze dne na den oznámila, že z personálních důvodů uzavírá některý den zubní pohotovost. Nedařilo se najít zubaře, který by nastoupil do služby. „Pohotovost je přetížena, mnoho pacientů ji zneužívá a využívá namísto péče standardního zubního lékaře. Lidé čekají i několik hodin a často na ně nepřijde řada ani v řádné ordinační době. Tudíž roste agresivita a negativní nálada mezi pacienty, které vedou k nepříjemným situacím v ordinaci,“ vysvětlila Hanáckému večerníku přednostka Kliniky zubního lékařství FNOL Iva Voborná důvody, proč tu zubaři odmítají sloužit.

Lékaři zaznamenali v posledních letech skokový nárůst pacientů, kteří se chtějí vyhnout dlouhým čekacím dobám v ordinacích praktiků, nemají svého zubaře, nebo nejsou pojištěni a zneužívají tak pohotovost k řešení chronických problémů často vyplývajících z nulové prevence. Pohotovost přestala již před dvěma lety fungovat v nočních hodinách, protože personál často ohrožovali agresivní a opilí pacienti. Výjimkou nebyly ani škody na zařízení a vybavení čekáren a ordinací.

Na druhou stranu ne za všechno mohou jen nezodpovědní pacienti. Kdo dnes nemá praktického stomatologa, má smůlu. Nové pacienty olomoučtí zubaři až na výjimky neberou. A v takovém případě řada lidí řeší situaci tím, že využije služeb pohotovosti.

Mnozí přitom netuší, že podle současné legislativy mohou v případě opravdu neodkladného zákroku navštívit kteréhokoli praktika. „Pacienti, kteří nemají svého registrujícího zubního lékaře nebo je pro ně nedostupný, mají možnost žádat poskytnutí neodkladné péče u kteréhokoliv poskytovatele zdravotních služeb v oboru zubní lékařství v jeho ordinační době,“ píše ve svém stanovisku Česká stomatologická komora.

Pohotovostní služba zůstává ve fakultce zachována o víkendech a svátcích od 8,00 do 16,00 hodin, v okresech Šumperk a Jeseník je zajištěna od 8 do 12 hodin, a to podle rozpisů, které najdete na stránkách Olomouckého kraje. V případě život ohrožujících stavů, úrazů nebo krvácení z dutiny ústní je pacientům k dispozici pohotovost na Oddělení urgentního příjmu. Zubní ordinaci tu ale nenajdete.

 

 

 

Další články