Zde může být vaše reklama.

Jiří Fryc, ředitel Technických služeb, skončil ve funkci

Jiří Fryc, ředitel Technických služeb, skončil ve funkci
Pracovníci TSMO při napouštění Arionovy kašny.

foto: Lukáš Blokša

23. 07. 2020 - 15:00

Jen pár týdnů poté, co ředitelský post ve vedení jedné z městských firem, Dopravního podniku města Olomouce, opustil Jaromír Machálek, skončil ve své funkci také ředitel Technických služeb města Olomouce (TSMO), Ing. Jiří Fryc. V případě Fryce všechny dostupné informace potvrzují, že příčinou odchodu byly skutečně zdravotní důvody. Dle platných údajů v obchodním rejstříku však zatím stále zůstává na pozici statutárního zástupce firmy, předsedy představenstva, do které byl jednohlasně jmenován při schůzi představenstva dne 8. dubna 2019.

Jiří Fryc, bývalý provozní náměstek u TSMO, v době, kdy firmu řídil Miroslav Petřík, svého tehdy nezvěstného nadřízeného zastupoval od května 2018, následně se stal oficiálním ředitelem. Ve funkcí tak vydržel necelé dva roky. V Technických službách města Olomouce však působí fakticky mnohem déle, a to už od roku 2001.

Poprvé od roku 2000 tak není ve vedení společnosti žádný člen regionální ČSSD. Kdysi vlivný člen strany Petřík byl ve firmě šéfem jedenáct let, až do svého záhadného zmizení před dvěma lety, ve firmě však působil už sedm let předtím. Členem ČSSD je také odcházející ředitel Jiří Fryc, který řídil firmu po Petříkově zmizení. 

Tichý: Chceme vybrat opravdu kvalitního manažera, který bude muset naskočit do rozjetého vlaku

 
O vyjádření k situaci jsme požádali předsedu dozorčí rady Technické služby města Olomouce, a.s., Miloslava Tichého.

HV: Můžete osvětlit, co bylo příčinou odchodu pana ředitele Fryce?
Příčinou odchodu pana Fryce jsou vážnější zdravotní důvody. Já bych mu chtěl i na tomto místě za dozorčí radu i za vedení města poděkovat za jeho mnohaleté působení v Technických službách. Odvedl mnoho dobré práce. A držím palce, ať se mu především po zdravotní stránce daří co nejlépe.

HV: Existují už návrhy jména, které by mohlo odcházejícího ředitele nahradit?
Chceme vybrat opravdu kvalitního manažera, který bude muset naskočit do rozjetého vlaku. Dozorčí rada teprve vyhlásí standardní výběrové řízení, do kterého se bude moci přihlásit každý, kdo splní základní podmínky. Z tohoto důvodu žádné návrhy existovat nemohou. Pokud si někdo myslí, že si funkci v managementu městské firmy někde politicky vylobbuje, tak jen upozorňuji, že doby, kdy management městských firem vybíraly stranické sekretariáty, už jsou dávno pryč.

HV: Stranická příslušnost obou aktérů i jejich dloholetá spolupráce by mohly vést k úvaze, že tak jako v případě Machálka v DPMO, i Jiří Fryc byl tak trochu Petříkovým mužem v další olomoucké akciovce. Můžete to potvrdit?
Pan Fryc byl logickou volbou pro pověření řízením společnosti po zrušeném výběrovém řízení v roce 2018. V tu dobu zastával funkci náměstka ředitele. Jsem rád, že se funkce ujal a důvěru vedení města nezklamal. Určitě není rolí dozorčí rady zkoumat, kdo má jakou stranickou příslušnost nebo čí je kamarád. A už vůbec to není podmínkou pro výkon manažerské funkce. Od tohoto bych se rád oprostil.

Další články