Zde může být vaše reklama.

Během zimy bez atrakce Kam se poděl Lupič z římsy muzea umění?

Kam se poděl Lupič z římsy muzea umění?
Lupič se vrátí na budovu muzea zase v dubnu.

foto: Lukáš Blokša

09. 10. 2019 - 15:00

Od května 2017 byl často focenou atrakcí pro všechny, kteří kolem něj prošli. Vypadal, že se sotva drží, občas si po římse přeručkoval o kousek dál, sem tam jste ho mohli slyšet nadávat. O kom je řeč? Přece o lupiči z budovy Muzea umění Olomouc. Ten před pár dny zmizel a turisté teď mají o jednu atrakci k focení méně.

Pokud se bojíte, že už se nevrátí, nemusíte, jeho nadávky půjdou slyšet zase od jara příštího roku.

"Socha Lupiče je umělecké dílo a zároveň prototyp poměrně sofistikované technologie. Sochu jsme sundali ze dvou důvodů. Prvním z nich jsou technické úpravy, aby socha vydržela fungovat po celou sezonu. A zadruhé kvůli restaurátorským úpravám, protože povětrnostní podmínky částečně poškodily skelet sochy," vysvětlil důvody sundání Tomáš Kasal, mluvčí muzea umění.

Od příštího roku tak bude Lupič na římse muzea ručkovat a nadávat pouze během turistické sezóny mezi 1. dubnem a 30. zářím. A to hlavně proto, že zejméně zimní povětrnostní podmínky soše nesvědčí a zimu tak, stejně jako letos, přečká někde v teple.

Socha pochází z dílny českého umělce Davida Černého, který kromě ní vytvořil například také slavný ručkující autobus, který byl k vidění v českém olympijském domě v Londýně v roce 2012.

Další články