Zde může být vaše reklama.

Kam zmizelo legendární Účko? V budově je dočasně tělocvična

Kam zmizelo legendární Účko? V budově je dočasně tělocvična

foto: Lukáš Blokša

16. 09. 2021 - 08:03

Letos na podzim to budou čtyři roky, co v areálu kolejí po desítkách let skončil známý olomoucký hudební U-klub. Ten měl původně jen změnit provozovatele, kdy na svém místě skončil Leo Friedl a projít modernizací, z obojího ale sešlo, dnes je využíván jako dočasná tělocvična a na případnou opravu a další hudební kariéru čeká. Friedl mezitím své aktivity přesunul do Kulturního domu Na Letním v Hlubočkách.

„V tuto chvíli se do prostor bývalého U-klubu přestěhovala tělocvična, která spadá pod Akademik sport centrum Univerzity Palackého v Olomouci a která dosud sídlila v budově bývalé diskotéky Envelopa určené k demolici,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant na dotaz Večerníku, co se s prostorem bývalé diskotéky děje.
 
Vzhledem k tomu, že nový komplex, který na jejím místě vyroste, počítá také s prostorem pro sportovní vyžití, má být umístění tělocvičny v prostorách bývalého U-klubu jen dočasné.
 
Mluvčí Havrlant také dodal, že nejen prostory U-klubu, ale také další přilehlé objekty kolejí by v budoucnu měly projít rekonstrukcí. Vše je ale zatím jen ve fázi studie. Ta počítá i s multifunkčním sálem. „Existuje tedy naděje, že by znovu v těchto prostorách mohly najít své místo i kulturní akce,“ doplnil Havrlant.
 
Friedl: Do Hluboček za námi jezdí i lidi z Olomouce, kteří byli zvyklí na Účko
 
O provoz U-klubu se starala známá osobnost, Leo Friedl, který se poté, co dostal výpověď, přesunul do Hluboček, kde působí jako kontaktní osoba Kulturního domu Na Letním. V Hlubočkách dostal za úkol rozjet kulturní dění, což se podle něj povedlo.
 
„Vystřídala se tady spousta umělců, které jsem původně vozil do Olomouce. Například včetně Mňágy a Vlasty Redla. Dovezl jsem ale i pár pražských zájezdních divadel, takže si myslím, že jsem splnil, co po mně chtěli, tedy aby lidi začali chodit. A oni začali chodit,“ řekl Večerníku Friedl.
 
Díky kontaktům, které Friedl za roky v oboru má, se v Hlubočkách otočila například i Radúza, Vladimír Mišík a další. A jezdí za nimi lidé až z Olomouce. „Spousta lidí, kteří byli zvyklí jezdit do Účka, jezdí za mnou i sem. A to platí u umělců i návštěvníků. Dneska není problém přijet z města do Hluboček, je to otázka čtvrthodinky. Jsem rád, že na mě a Účko lidé nezapomněli,“ prozradil Friedl.
 
Komplikaci jako do všech odvětví lidského života přinesl koronavirus, přesto se Friedl v Hlubočkách nevzdal. „Dlouhodobě jsme byli vyblokovaní, protože se nesmělo nic dělat. Ale pokusíme se navázat na to, co se povedlo udělat před covidovou dobou. Musíme naučit lidi znovu chodit na kulturu,“ uzavřel Friedl.

Další články