Zde může být vaše reklama.

Kaple svatého Jana Nepomuckého má novou břidlicovou střechu

Kaple svatého Jana Nepomuckého má novou břidlicovou střechu

foto: Olomouc.eu

19. 12. 2021 - 13:51

Kaplička svatého Jana Nepomuckého na Mrštíkově náměstí v Hejčíně dostala novou břidlicovou střechu. Vzhledem k tomu, že se kaple nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace, musela se oprava provádět profesionálně a citlivě ve vztahu k samotné památce. Práci odvedl držitel ocenění Nositel tradice lidových řemesel za obor pokrývačství tradičními krytinami Jaroslav Lakomý starší se svým synem.

V rodině těchto dvou pokrývačů se řemeslo dědí z otce na syna už 150 let.

K obnově střešní krytiny bylo zapotřebí zjistit, jak ji provést. A k tomu posloužila historická fotografie. Ta posloužila také k obnově věžičky se zvoničkou a atiky nad vstupním štítem.

„Práce s břidlicí klade vysoké nároky na kvalifikaci zhotovitele a většina pokrývačských firem se tomuto materiálu vyhýbá. Toto a navíc špatná situace ve stavebnictví v posledních dvou letech nám bohužel zkomplikovalo zadávání zakázky, kterou se nám podařilo vysoutěžit až napotřetí a práce byly zahájeny teprve v listopadu. Velký dík také patří komisi městské části, která na realizaci zakázky přispěla ze svého rozpočtu na estetizaci veřejného prostranství,“ popisuje náměstek primátora Matouš Pelikán pro web města.

Cena za opravu střechy kapličky se vyšplhala na 410 tisíc korun, částku 100 tisíc přispěla komise městské části.

Další články