Zde může být vaše reklama.

Kauza Lucie B.: Olomoucká nemocnice zfalšovala informovaný souhlas

Kauza Lucie B.: Olomoucká nemocnice zfalšovala informovaný souhlas

29. 01. 2015 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucký Okresní soud začal minulý týden rozplétat případ pětileté Lucinky, která je po těžkém porodu v roce 2010 trvale a nevratně neurologicky postižená. Na povrch přitom vyplavala fakta, která veřejnost, přítomnou v sále, celkem šokovala: Fakultní nemocnice v Olomouci totiž prokazatelně zfalšovala informovaný souhlas rodičky. Na podstatu případu a prokázání zavinění nemocnice to sice vliv nemá, podle dotázaných právníků ale taková skutečnost mimořádně znevěrohodňuje obhajobu.

Očekávaný soudní proces začal výslechem soudního znalce z oboru prodnictví, podle kterého existuje zavinění ze strany nemocnice kvůli zcela chybnému ultrazvuku, který neodhadl správně velikost plodu a zmýlil se o více, než kilogram. Přesto považuje postup nemocnice za „lege artis“. Soud byl odročen na březen kvůli výslechu svědků.

 

Nemocnice zfalšovala podpis na informovaném souhlasu

Přítomné v soudní síni však šokovala situace po dotazu soudkyně, zda obhajoba disponuje podepsanými informovanými souhlasy. Předložené „listiny“ však zdobil zfalšovaný podpis. „Ani se nesnažili napodobit originální podpis. Padělek vypadal tak, jako kdyby si sedmileté dítě samo podepsalo žákovskou knížku,“ řekl v přestávce jednání otec holčičky.

Není přitom jasné, proč si dala nemocnice ze zfalšováním souhlasů tolik práce: čas, ve kterém se rodička údajně podepsala, byla totiž prokazatelně v umělém spánku ve vážném stavu, a tak jako tak se mohlo jednat o tzv. vitální indikaci (život zachraňující, tedy nevyžadující podepsaný informovaný souhlas). Podle advokáta, který zastupuje rodinu, takový postup minimálně vážně znevěrohodňuje obhajobu Fakultní nemocnice.

 

Péče o postižené dítě: účet za více než milion

Dítě se narodilo v olomoucké porodnici v říjnu 2010 matce, která trpěla těhotenskou cukrovkou. „To samo o sobě dává téměř jistotu velkého plodu, a tedy i nutnost vyvolání porodu před termínem, nebo porod císařským řezem. Nemocnice však neprovedla v dostatečné míře vyšetření, navíc při posledním ultrazvuku dva týdny před porodem se v odhadu velikosti miminka zmýlila o skoro kilo a půl,“ tvrdí advokát rodiny Petr Poloček.

Novorozeně pak vážilo skoro pět kilo, přestože chybně uvadený ultrazvuk ukazoval na váhu 3,4 kilogramu. Porodníci proto primárně nepřistoupili k císařskému řezu. Žena nejprve rodila přirozenou cestou. Když porod nepostupoval, použili lékaři podle právníka zvon, který ale opakovaně selhal. Po opakovaném použití zakázané Kristellerovy exprese (nepřiměřený tlak na břicho rodičky) došlo k ruptuře dělohy. Novorozeně museli dvakrát oživovat. „Narodilo se velmi defektní dítě, které vyžaduje péči 24 hodin denně. Je závislé na dýchacím přístroji, musí být krmeno, stav mozku je takový, že by pomohl jedině zázrak,“ řekl právník rodiny Poloček.

Nemocnice odmítá pochybení, její právní zástupce požádal soudkyni, aby žalobu v celém rozsahu zamítla.

 

Co jsou doporučované metody a co je lege artis

Pojem lege artis vznikl zkrácením z de lege artis medicinae, tedy podle pravidel umění lékařského. V současnosti je obvykle vykládán jako takový preventivní diagnostický nebo terapeutický postup, který odpovídá nejvyššímu dosaženému vědeckému poznání. V právnické literatuře však pojem lege artis není přesně definován.

-red-

Další články