Zde může být vaše reklama.

Kavárník Petr z Dolního žije pod dohledem policie

Kavárník Petr z Dolního žije pod dohledem policie

08. 04. 2014 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Debatu na téma „restaurační předzahrádky i v zimě“, která se v Olomouci v posledních týdnech otevřela a radnice jí chce vyjít vstříc, odstaroval svým paradoxním případem kavárník Radim Petr z Trieste na Dolním náměstí. Za to, že debatu v Olomouci rozpoutal, dostal od města pokutu šest tisíc. Divné? Ale vůbec ne. Žijeme přece v Olomouci.

Předzahrádka Trieste měla totiž celou zimu otevřeno. Radim Petr usoudil, že co není zakázáno, je v demokracii povoleno, ale tvrdě narazil. Vymyslel totiž, že předzahrádku nechá otevřenou zcela legálně a v souladu s městskými vyhláškami jako povolené petiční místo za zprovoznění zimních předzahrádek. Celé dny u stolků bylo plno a pod petici se do dnešního dne podepsalo více jak osm set návštěvníků.Tím rozvířil debatu na téma zimní předzahrádky, a celou snahu Magistrátu v posledních měsících uvedené ve městě trvale povolit. Od téhož Magistrátu ale za svou aktivitu dostal pokutu, kterou již zaplatil. „Já mám tu nejlepší snahu udělat něco pro občany Olomouce, pro turisty, pro matky s dětmi a snahu vůbec oživit horní hranu Dolního náměstí tak, aby sem lidé také zavítali,“ objasňuje Petr své záměry. „Nebojuji jen za své Caffé Trieste, ale za všechny obchodníky kolem, kteří by tuto možnost také rádi uvítali.“ Za své jednání dostal letos na řízení s přestupkovou komisí pokutu pět tisíc korun plus tisíc korun správní poplatek, tedy šest tisíc.

 

Památkáři vs. politici

Jak ale uvedl náměstek primátora Jan Holpuch hned několikrát, například pro Českou televizi v půli března, vedení města se změně nebrání. „ My bychom ty předzahrádky tady v zimě chtěli mít. Je to bezprostřední reakce na letošní zimní sezonu,“ řekl doslova. Vedle toho se ale vybudování zimních předzahrádek nelíbí památkářům a stavebnímu úřadu. Tyto konstrukce by se prý staly trvalou součástí města a znemožnovaly by vnímání historických hodnot v městské památkové rezervaci. O tom, co přesně radnice povolí, se ještě s těmito úřady bude jednat. Holpuch doufá, že instalace předzahrádek typu několika stolečků či banketních stolků s teplometem by se mohlo podařit prosadit. „Jsme tedy ve fázi vyčkávání,“ dodává Radim Petr. Věc se nicméně nakonec asi podaří a zahrádky budou povoleny. I v této souvislosti se zdá šílené, že pan Petr byl vůbec pokutován. „Poprvé jsem tedy zažádal o povolení mít zahrádku, ale nepovolili mi to, protože byla nějaká změna územního plánu a z mé strany to prý bylo špatně pochopeno. Ale architekt po té rekonstrukci Dolního náměstí prý počítal se zahrádkami i v této horní části, ne jen v té dolní, dokonce navíc nesouhlasí s těmi podestovými zahrádkami, které se tam ted staví,“ popisuje olomoucký absurdistán Radim Petr.

 

Pod dohledem kamer

Od loňského října tedy zřídil petiční místo. Podle jeho slov byl trvale sledován kamerami Městké policie. „Jednou jsem kvůli silnému větru stolečky schovával a dva jsem nestačil schovat. Na magistrátě na majetkoprávním a stavebním odboru jsou prý založená cédéčka s každým dnem mého obsluhování a je jich tam prý hodně, asi měsíc nahrávek, které jsou připojeny k těm spisům. Vše je předáno dál a čeká se na vyčíslení další pokuty,“ kroutí nechápavě hlavou kavárník.

 

-mh-

Další články