Zde může být vaše reklama.

Gurmánský týden Klienti SeneCury si zpestřili léto irskou a anglickou kuchyní

Klienti SeneCury si zpestřili léto irskou a anglickou kuchyní

foto: SeneCura

26. 08. 2022 - 11:00

Ani v čase letních prázdnin se nezastavil čilý společenský ruch v domově pro seniory SeneCura v Olomouci. Personál si pro klienty totiž připravil další gurmánský týden, tentokrát spojený s Anglií a Irskem.

Přestože Anglie nemá pověst kulinářské velmoci, lze v její národní kuchyni najít skutečné skvosty. Některé z nich přitom zdobí tamní stoly již od poloviny 19. století. Mezi takové tradiční recepty patří Fish and Chips, zdánlivě jednoduché jídlo, které vzniklo v roce 1858. Jak je známo, jedná se o smaženou tresku v těstíčku s hranolky.

„Klienti mohli ochutnat i další pokrmy, které pro ně připravili naši skvělí kuchaři. Třeba tradiční irskou kotlíkovou polévku, což je hovězí vývar se zeleninou a bramborami, jako dezert pak rebarborový koláč s drobenkou,” říká šéfkuchař Martin Závodný.

Gurmánské týdny se staly zřejmě nejoblíbenější aktivitou v domovech SeneCura. Zcela jistě to ale není jen díky ochutávkám specialit. Součástí je vždy také povídání a získávání informací o dané zemi. „U klientů tak potěšíme chuťové buňky, zároveň s nimi však cvičíme paměť, například formou zábavných kvízů," popisuje Jana Slováčková, aktivizační pracovnice olomouckého SeniorCentra SeneCura.

V případě Anglie si senioři připomněli známé spisovatele a většina účastníků přitom zavzpomínala, které knihy od jakých autorů četla. Personál připravil rovněž "filmový klub" s romantickým dramatem Jana Eyrová. Součástí celého týdne byla i "cestománie", tedy beseda o historii, památkách a zajímavostech. „Na závěr se s námi někteří klienti podělili o své zážitky z cest do Irska a Anglie," dodává Jana Slováčková.

Cestování do jiných zemí v rámci gurmánských týdnů je jednou z příležitostí, které pomáhají klienty udržet aktivní a umožňují jim prožít zajímavé a zábavné dny. Do SeniorCenter také často přijíždějí různé osobnosti třeba v rámci pravidelné akce Křeslo pro hosta. Klienti si mohou také pozvat do domova své blízké a prožít s nimi večeři při svíčkách v atmosféře luxusní restaurace.

Další články