Zde může být vaše reklama.

Konfliktů u charity přibývá, ta na stěhování nemá peníze

Konfliktů u charity přibývá, ta na stěhování nemá peníze

foto: Archiv

04. 06. 2020 - 06:00

Charita Olomouc, respektive její umístění v centru města, konkrétně na Wurmově ulici v Olomouci, je denně propíraným tématem nejen mezi obyvateli Olomouce, ale také mezi politickými představiteli města. Už delší dobu se objevují hlasy, že by se centrum denních služeb charity z centra hanácké metropole mělo přesunout někam jinam. Tyto hlasy zesílily poté, kdy v minulém týdnu došlo k dalšímu konfliktu mezi obyvateli domů nedaleko a klientem charity, který měl na osobním autě propíchat pneumatiky. Podle syna poškozeného šlo o osobní mstu. Incident potvrdil mluvčí městské policie, mluvčí charity k otázkám na možný přesun charity řekla, že je na to charita připravená, ale nemá peníze.

"Dnes 17:57 propíchány všechny gumy u auta mého otce, přímo v centru města. Kolemjdoucí identifikoval pachatele, který překvapivě postával v prostranství Charita Olomouc. Zachyceno na kamerách. Při čekání na hlídku Městské policie a při pokusu zadržet agresivního bezdomovce (má to ještě další nadlinku) došlo k vulgárním, fyzickým potyčkám. Městská policie pořád nikde po 15 minutách. A ejhle, dostáváme zprávu, že v 18:00 se mění hlídka a máme vydržet, že nás vidí na kamerách. Super pocit, když víte, že dotyčný má nůž nebo nůžky, vy se ho pokoušíte zadržet na místě a strážník se na vás kouká ve formátu 16:9. Děkuji, hned jsem se cítil bezpečněji. Mám pár škrábanců a několikrát se mě pokusil kousnout. A teď ta nadlinka. Jedná se o stejného pachatele, který napadl moji sestru (viz. reportáž Očima Josefa Klímy) a teď se mstí. Přijde Vám to ulítlé? Ne, není, tohle je bezpečná Olomouc. Děkujeme Arcidiecézní charita Olomouc za koncentraci těchto gaunerů v našem okolí. Tady už končí veškerá sranda, rvačky, ničení cizího majetku, bez jakékoliv příčiny. Na co vedení města čeká? Co se musí stát? Je to dobrá reklama Olomouce, když se tohle děje dlouhodobě v centru města? Incident měl hodně svědků, tak věřím, že se vše opět nezamete pod koberec," napsal minulý týden ve čtvrtek Zdeněk Kortiš, majitel známé hospody kousek od charity ve Wurmově ulici, na svůj facebook.
 
Incident potvrdil mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle. Podle něj přijali strážníci hlášení a na místě našli podezřelého v prostorách charity. 
 
"Ten se ovšem k protiprávnímu jednání nedoznal. Vzhledem k tomu, že dotyčný byl pod vlivem alkoholu, byl z místa převezen na protialkoholní a záchytnou stanici k vystřízlivění. Při orientační dechové zkoušce byla u muže zjištěna hodnota 1,81 promile alkoholu v dechu. Na místě byli také zjištěni další svědci, kteří viděli podezřelého muže, jak se s nezjištěným předmětem pohybuje kolem vozidla a propichuje zde pneumatiky. Ještě před příjezdem strážníků, mělo na místě také dojít k fyzické potyčce mezi oznamovatelem a podezřelým mužem. Po zadokumentování ze strany Městské policie Olomouc bude případ oznámen správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupků proti majetku a občanskému soužití," prozradil k případu Čunderle.
 
Charita s případným přesunem mimo centrum nemá problém, nejsou na něj ale peníze
 
Po incidentu se mezi obyvateli Olomouce opět objevily hlasy, že Charita v centru nemá co dělat. Pro Hanácký Večerník se k tomu vyjádřila mluvčí Eva Štefková.
 
"Charita Olomouc již několikrát sdělila, že přesunutí některých služeb není problém, Charita se tomu nebrání, avšak není v jejích finančních možnostech toto uskutečnit," prozradila Štefková.
 
Rovněž uvedla, že charita uděluje klientům, kteří porušují řád služby či se chovají nevhodným způsobem, a to jak v prostorách charity, tak v blízkém okolí, sankce.

"Klienta, který se chová takovým způsobem, máme právo ze služby vykázat. Musíme se však o dané situaci dozvědět 'rozumným způsobem', to znamená, že nás někdo přímo kontaktuje, ne ze sociálních sítí. S námi zatím nikdo o tomto incidentu nejednal, nebyli jsme nikým osloveni, oficiálně i neoficiálně, a k tomu, co se děje na sociálních sítích, mimo naše vlastní FB stránky, se nevyjadřujeme," doplnila.

Podle primátora město o přemístění charity intenzivně jedná, případný přesun komplikuje mimo jiné i nevole obyvatel z vytipovaných lokalit

"O vymístění denního centra aktivně jednáme s vedením charity, je to ale běh na dlouhou trať, protože při zveřejnění jakékoliv alternativy k přestěhování charity se v dané lokalitě zvedne vlna odporu. Na přestěhování má podle mých informací zájem i sama charita. Chtěl bych k tomu ale doplnit, že sama existence denního centra charity rozhodně není jediným důvodem, který sem láká problematické lidi bez domova. Konfliktní osoby, a nejsou jich stovky ani desítky, ale několik konkrétních individuí, se ve skutečnosti v této lokalitě koncentrují také kvůli blízkosti významné církevní památky, kvůli celotýdennímu provozu blízké večerky i kvůli velké koncentraci lidí, včetně studentů. Z pohledu těchto lidí taková lokalita znamená výrazně vyšší šanci získat peníze na alkohol. Obdobné je to i na jiných místech, kde jsou splněny některé tyto faktory, třeba na Dolním náměstí," prozradil primátor města Miroslav Žbánek Hanáckému Večerníku.

"O nejnovějším incidentu vím, jednal jsem i s jedním z poškozených, vyhodnocení samotného incidentu je ovšem věcí policie, nikoliv vedení města. Já budu trvat na tom, aby tady pokračovala co nejintenzivnější dohledová činnost městské policie, a chci také poprosit veřejnost, aby tyto problémové lidi nikdo finančně nepodporoval, byť by k tomu měl sebelepší úmysly," přislíbil.

Další články