Zde může být vaše reklama.

Kopeček bude do neděle patřit Italským dnům

Kopeček bude do neděle patřit Italským dnům

03. 05. 2019 - 11:30

Italská kultura, italské produkty a italština – těmito prostředníky si Olomoučané připomenou sto let, kdy se jejich sousedy stali Italové z Tyrolska. Jejich osudy nyní připomenou Italské dny, které se konají od 3. do 6. května.

Program na Svatém Kopečku nabídne výstavu, koncert, besedy, prezentace nových publikací, promítání dokumentů a také odhalení pamětní desky těmto válečným uprchlíkům. Na pátek je plánována projekce dětského animovaného filmu Naši Italové.

„Pro desítky rakouských Italů – především žen, dětí a starců – se v roce 1915 stal neplánovaným domovem Svatý Kopeček a okolní obce. Italové byli evakuováni z okolí jihotyrolského Tridentu rok po vyhlášení první světové války. Před odchodem z domova počítali s tím, že odjíždějí jen na krátkou dobu, nakonec ale na Hané zůstali téměř čtyři roky,“ popisuje historické okolnosti náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Hlavním dnem Italských dnů v Olomouci bude sobota 4. května. Program začíná mší svatou v katedrále sv. Václava v Olomouci a při pouti ke sv. Janu Sarkandrovi bude odpoledne odhalena a požehnána pamětní deska italským vystěhovalcům.

Pozvání na oslavu přijal italský historik Gianluigi Fait, který zde představí knižní novinku – v Itálii vydaný mnohasetstránkový vojenský deník lékaře Fiorio Vittoria, který v období první světové války působil i v Olomouci. Kniha je doplněna fotografiemi olomoucké provenience. Zváni jsou také zástupci města Tridentu a Rovereta a historických spolků Laboratorio di storia di Rovereto a Il Sommolago.

Návštěvníci oslav si budou moci vyzkoušet konverzaci v italštině a ověřit si znalosti o italské kultuře formou kvízu. Restaurace a pizzerie U Kristýna v olomoucké Wurmově ulici připravila na tyto dny speciální nabídku italských pokrmů.

Italští uprchlíci byli z velké části odkázáni na pomoc místních obyvatel, charitativních institucí a státních úřadů. Zatímco v Itálii se dodnes na pomoc našich předků s vděčností vzpomíná, významnou úlohu tu hraje například emeritní tridentský arcibiskup Luigi Bressan, v našem kraji toto téma bude připomenuto poprvé.

Další články