Zde může být vaše reklama.

Krizový štáb zajišťuje fungování Olomouce

Krizový štáb zajišťuje fungování Olomouce

foto: Archiv redakce

16. 03. 2020 - 13:01

Fungování města v době nouzové situace a mimořádných opatření řešil na další z řady jednání v pondělí Krizový štáb ORP Olomouc.

Jedním z témat bylo zajištění dostatku osobních ochranných pracovních prostředků, díky nimž bude především zachováno fungování veřejné dopravy a zdravotních a sociálních služeb. Krizový štáb jednal také o provozu mateřských škol, fungování magistrátu či o situaci v blízkých obcích, postižených karanténou.

Ochranné pracovní prostředky

Jednou z důležitých aktivit města je od počátku krizové situace snaha zajistit dostatek osobních ochranných pracovních pomůcek. Olomoucký kraj instruoval město, že své požadavky má uplatňovat přímou cestou na ministerstvu zdravotnictví ČR. Tak se také stalo, současně se vedení města snažilo zajistit ochranné prostředky i dalšími cestami.

„Primární je zajištění ochranných prostředků pro potřeby zdravotních a sociálních služeb veřejné dopravy a služeb na území ORP Olomouc. V první řadě musí zůstat zachováno fungování těchto složek,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. „Objednali jsme tedy 50 tisíc respirátorů typu FFP 2 a 100 tisíc roušek, na cestě jsou už čistící antivirové gely,“ doplnil náměstek primátora Martin Major.

Mateřské školy, dobrovolníci, parkování

V současné době pokračuje v Olomouci provoz většiny mateřských škol i v úterý. Uzavřeny budou od úterý 17. března. S okamžitou platností jsou uzavřeny tři mateřské školy, a to MŠ Radova, Táboritů a Purkyňova. Krizový štáb musel určit také prostory pro nezbytnou péči o děti zaměstnanců bezpečnostních sborů a dalších nepostradatelných složek. Od středy 18. března bude tuto funkci plnit MŠ Holečkova, o této možnosti město informovalo i Krizový štáb Olomouckého kraje.

Pokud jde o dobrovolníky, kteří nabízejí pomoc ohroženým skupinám obyvatel, krizový štáb města se rozhodl pověřit odbor sociálních služeb, aby koordinoval postup v této věci s Univerzitou Palackého. Prozatím platí, že probíhá pouze registrace nabídek dobrovolníků.

Krizový štáb vzal na vědomí informaci, že byla prozatím o týden odložena plánovaná rekonstrukce ulice 8. května. Společnost Technické služby města Olomouce uzavře oba sběrové dvory. Na území zóny placeného parkování byly až do odvolání zrušeny parkovací poplatky. Zastaveny byly platby prostřednictvím parkovacích automatů i formou SMS PREMIUM a přes webovou aplikaci (soukromé parkovací plochy jsou nadále zpoplatněny).

Další články