Zde může být vaše reklama.

Nejnovější vývoj Kulturní revoluce: Za Muzeum umění se staví osobnosti

Kulturní revoluce: Za Muzeum umění se staví osobnosti

27. 04. 2019 - 07:00

Desítky osobností veřejného života se postavilyy za odvolaného ředitele Muzea umění Soukupa. Žádají odchod ministra kultury Antonína Staňka z funkce. Ten reagoval z Číny e-mailem.

Petici podepsali například Jan Hřebejk, Olga Sommerová, nebo Karel Schwarzenberg. "Lidsky rozumím vzbuzeným emocím umělců, ale mrzí mě, že namísto věcného a kritického pochopení důvodů odvolání obou ředitelů, převládá iracionální atmosféra a záměrné strašení v podobě ohrožení české kultury. Nic takového se nekoná“: sdělil z Číny prostřednictvím emailu ministr kultury Antonín Staněk. "Rád bych požádal všechny signatáře této petice, aby se napřed seznámili s důvody, které ministerstvo, a mě osobně, vedly k uvedeným krokům. Právní důvody u Národní galerie Praha jsou již od včerejška uvedeny v dokumentu na webu www.mkcr.cz. Důvody u Muzea umění Olomouc budou uveřejněny v nejbližších hodinách tamtéž. Budou-li mít signatáři petice i po jejich přečtení a pochopení dojem, že stále nerozumí důvodům odvolání, velmi rád je se svými kolegy z Ministerstva přijmu a osobně vysvětlím.“ dodává ministr Staněk.

 

Důvody odvolání? Ty právě neznáme, říká Rada galerií

Ministr kultury zatím nezveřejnil audit, na základě kterého odvolal ředitele olomouckého Muzea umění Soukupa. Rada Galerií ČR žádá v této věci okamžitou nápravu, Staněk jim ale jen tak nevyhoví - odletěl s prezidentem do Číny. „Michal Soukup řídil Muzeum umění Olomouc po profesoru Pavlu Zatloukalovi, legendě českých galerií, který se zásadním způsobem zasloužil o obrovský vzmach olomoucké galerie a vydobyl jí přední postavení,“ píše se v prohlášení, které Rada Galerií ČR adresovala po Velikonocích na Ministerstvo kultury. Zprávu zveřejnila na svém webu. „RG ČR je znepokojena zdůvodněním, které ministr kultury Antonín Staněk uvedl na čtvrtečním briefingu, kdy Michala Soukupa odvolal. Drtivá většina času briefingu byla věnována situaci v Národní galerii Praha a osobě Jiřího Fajta. K MUO a osobě Michala Soukupa se veřejnost nedozvěděla žádné konkrétní důvody, proč byl Michal Soukup odvolán. RG ČR proto požaduje, aby Ministerstvo kultury ČR zveřejnilo výsledky auditu (veřejnosprávní kontroly), na kterou se odvolával ministr kultury Antonín Staněk a aby MK ČR uvedlo konkrétní pochybení, kterých se Michal Soukup dopustil a které vedly ke ztrátě důvěry a jeho odvolání,“ uvedla Rada Galerií.
Antonín Staněk je tento týden na návštěvě Číny společně s prezidentem Zemanem.

Další články