Zde může být vaše reklama.

Kvůli komu odstranili populárního ředitele muzea?

Kvůli komu odstranili populárního ředitele muzea?

foto: Archiv

15. 09. 2021 - 06:00

V minulém čísle jsme vás informovali o tom, že Olomoucký kraj vyhlásil výběrové řízení na ředitelku / ředitele Vlastivědného muzea, což by tedy znamenalo konec dlouholetého a úspěšného šéfa Břetislava Holáska. Podívali jsme se na celou věc podrobněji. Na některé naše otázky stále hledáme odpovědi a určitě se tématu budeme ještě v budoucnu věnovat. Přesto jsme zjistili pár zajímavých informací z kuloárů Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj sestavil výběrovou komisi, v jejímž čele je radní pro oblast kultury a památkové péče Jan Žůrek. Ten je zřejmě hlavním strůjcem celé akce. Dále pak je v komisi dalších šest členů. Na první pohled si člověk může položit otázku, proč je mezi členy například ředitel Muzea Novojičínska, nebo pak především ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka. Tedy šéfové spíše lokálních institucí, v případě toho jesenického organizace jen s několika zaměstnanci. Nebylo by vhodnější přizvat vedoucí podobně významných institucí z minimálně podobně velkých měst, nebo třeba institucí spíše významnějších, z Prahy, Brna? Nicméně, necháme se dalším průběhem překvapit.  

Co je však ještě zajímavější, je skladba uchazečů. Těch je údajně šest. Dva uchazeči „mimo obor“, dva šéfové jiných v podstatě kulturních organizací. Dále pak ředitel Muzea Komenského v Přerově. Nejzajímavější jsou však kuloární informace o údajném favoritovi. Tím má snad být bývalý prorektor Univerzity Palackého Petr Bilík. Pikantní na tom je, že Petr Bilík je předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti DW7. Že vám to nic neříká? Jedná se o Divadlo na cucky, které založil právě radní Jan Žůrek. Uvidíme tedy, zda to tak opravdu je a vedení Olomouckého kraje, které se často ohání pojmy jako transparentnost, vybere nejlepšího kandidáta, nebo bude přihlédnuto i k tomu, kdo je s kým kamarád.

Současného ředitel Holáska se nám s ohledem na jeho velkou časovou vytíženost (aktuálně chystá množství výstav včetně oslav 90 let Jiřího Suchého) doposud nepodařilo zastihnout na obsáhlejší rozhovor. Poslal nám jen pár informací o tom, na co je za dobu svého dosavadního vedení Vlastivědného muzea nejvíce pyšný. 

„Za těch 12 let se povedla spousta věcí. V muzeu jako takovém jsou to rozsáhlé rekonstrukce celé budovy zvenku i zevnitř. Zavedly se nové široké expozice. Za naše aktivity jsme získali množství českých i mezinárodních cen. Když jsem přišel na pozici ředitele, byli jsme v návštěvnosti někde ve 4. desítce mezi podobnými institucemi. Dnes jsme v TOP 10. Těch úspěšných výstav a projektů jsou desítky. Určitě jde zmínit také proces digitalizace sbírkového fondu, kde se od nás inspirují velké instituce i z Brna či Prahy. Podařilo se zrekonstruovat zámek Čechy pod Kosířem a zpřístupnit jej veřejnosti. Dnes jde o jednu z nejnavštěvovanějších památek, naposledy jsme před rokem získali cenu na Pražském hradě za památku roku. Dobré výsledky má arboretum v Bílé Lhotě, návštěvnost tam raketově stoupá a brzy se dokončí zemědělské muzeum...a mohl bych pokračovat,“ sdělil Holásek, který se ale ke kuloárním informacím nechtěl dále vyjadřovat. Stále věříme, že se nám podaří do dalšího čísla získat více informací. Sledujte Hanácký Večerník.

Reakce Jana Žůrka na naše zjištění

"Nemůžu komentovat kdo se do VŘ přihlásil a nepřihlásil. Ale můžu okomentovat vztah v rámci obecně prospěšné společnosti (DW7, pozn.red.), protože to je poměrně  jednoduché: Jedinou výkonnou funkcí (v DW7) je tam ředitelka, všechno ostatní jsou čestné a nehonorované funkce, kdy ani pozice zakladatele, ani člena správní rady nepřináší těm osobám žádný profit," napsal na náš dotaz Jan Žůrek.

Reakce Petra Bilíka na naše zjištění

"V případě vazby na Honzu Žůrka není příliš co řešit. Kdysi byl neposedným studentem katedry, kde jsem působil, později jsem přijal čestnou a nápomocnou roli v DW7...", "...Nemám vůbec pochybnosti, že je zájmem komise vybrat nejlepšího kandidáta. Na této volbě nejsem existenčně ani kariérně závislý a přeju komisi šťastnou ruku a bystrou mysl při rozhodování," napsal na dotaz Večerníku Bilík.

Další články