Zde může být vaše reklama.

Kybernetický útok na olomoucký magistrát. Jaká je právě situace?

Kybernetický útok na olomoucký magistrát. Jaká je právě situace?

foto: Archiv HV

09. 04. 2021 - 14:45

Do chodu olomouckého magistrátu před několika dny zasáhl kybernetický útok, který i dnes stále ovlivňuje běžnou agendu úřadu. To jak bude v dalších dnech fungovat administrativa, řeší zvláštní pracovní skupina, mezitím týmy IT specialistů pracují na odstranění následků hackerského útoku. Postupně dochází ke zprovozňování jednotlivých počítačů.

"Už nyní je možné říct, která část úřední agendy je i v nynějších provizorních podmínkách v provozu a která nikoliv. O aktuálním vývoji této situace budeme v dalších dnech informovat.  Na vyřešení situace pracují odborníci v denních i nočních hodinách a pracovní bude i následující víkend," napsal ve zprávě o současné situaci mluvčí radnice Michal Folta. 

Co je i nadále v provozu?

Taková agenda, u které je to možné, běží v současné době díky klasickým papírovým zápisům z jednání. Týká se to například odboru soicálních věcí, který i nadále poskytuje bčanům běžnou sociální péči, pomáhá i lidem z řad seniorů a dalším. Stejně tak funguje i nadále oddělení matriky. To zajišťuje přijímání žádosti rodičů novorozenců přímo v porodnicích, zdržet se může pouze výdej vyhotovených rodných listů. 

Pokud si někdo bude chtít vyzvednout novou občanku, případně cestovní pas, jde to v těch případech, kdy byly žádosti podané ještě před kybernetickým útokem. To se týká také řidičských průkazů. 

"V provozu je i nadále webová stránka magistrátu a sociální sítě. Prostřednictvím těchto kanálů může město nadále informovat občany o situaci," uvedl dále Folta.

Co naopak kvůli kybernetickému útoku nefunguje?

"Zastaveny jsou v tuto chvíli všechny online rezervační systémy. Pracovníci evidence obyvatel či agendy řidičských průkazů budou telefonicky kontaktovat objednané klienty, že jejich žádost není možné vyřídit a termín se ruší. Tímto krokem chce magistrát eliminovat zbytečné cesty občanů na úřad," uvedl Folta, mluvčí radnice.

Hackerský útok ovlivnil také řadu praktických činností. Hned dva týdny teď nebude možné provádět žádnou platbu místních poplatků přes hotovost, elektronické platby budou i nadále fungovat.

Mimo provoz jsou také pevné telefonní linky v budovách na Hynaisově 10 a Namiru. S následky kybernetického útoku se pak kromě magistrátu vypořádávají také Městská policie Olomouc a Hřbitovy města Olomouce. 

"V tuto chvíli je mimo provoz například systém plateb parkovného prostřednictvím SMS nebo mobilní aplikace," uzavřel Folta.

Další články