Zde může být vaše reklama.

Lanáček v olomoucké zoo konečně zase otevřel

Lanáček v olomoucké zoo konečně zase otevřel

foto: Lukáš Blokša

20. 05. 2020 - 07:30

Budou to dva roky, kdy se děti naposledy mohly prohánět po Lanáčku v areálu olomoucké zoologické zahrady. Kůrovec spolu s vichřicí Eberhard radovánkám dětí udělali přítřž, po původním Lanáčku tak v areálu zahrady nezůstaly ani stromy, na kterých původně stál. Po téměř dvou letech se však do míst, kde byl původní Lanáček, opět vrací život, vzniklo totiž centrum úplně nové, na dřevěných kůlech. A mohou si jej užít nejen děti, ale návštěvníky všech věkových kategorií.

„Když vidím úsměv a spokojenost u návštěvníků, tak mi práce dává smysl. Začátek sezóny byl díky koronaviru složitější, protože kolem nařízení bylo mnoho zmatků, ale věřím, že bude lépe. Ztráty se bohužel již dohnat nedají, ale Lanáček není stavbou na jeden rok. Musíme se dívat dopředu,“ prozradil jednatel společnosti, která Lanáček vybudovala, Eduard Hrabalík.

Vypořádat se takto s katastrofou, natož přírodní, to si zaslouží velký obdiv. Nejprve Lanáček oslabil kůrovec, poté 10. 3. přišel nezvaný host v podobě vichřice Eberhard.

„Ano byly to dvě náročné situace, ale nakonec z toho vzniklo něco nového a věříme i zajímavého pro návštěvníky ZOO. Je to přibližně rok a půl, kdy jsme naposledy provozovali Lanáček a potom již to mělo rychlý spád," prozradil Hrabalík.

Ten také prozradil, jak došlo k tomu, že se Lanáček postavil přímo v zoologické zahradě.

„Od roku 2000 provozujeme lanové centrum PROUD v Olomouci, ale s kolegou Michalem Paulíčkem jsme měli
zkušenost ze světa, že existují lanové dráhy vytvořené pouze pro děti. Současně jsme se chtěli vyhnout speciálnímu zaškolování, proto jsme tehdy zvolili jistící sítě, kde návštěvníci nepotřebují další vybavení. Naše představa byla, že vytvoříme místo, které děti láká, a budou se tam cítit spokojeni. Proto jsme zvolili lanové překážky, které děti milují a k tomu kombinace barevných lan a sítí. Tak jsem v roce 2008 realizovala výstavbu prvního Lanáčku," řekl k tomu Hrabalík.

Nový Lanáček vznikl v podstatě na úplně holé ploše, inspirace od předchozí stavby tedy moc není.

„Kromě toho, že je nový Lanáček vystavěn na sloupech a jsou tam použity modernější technologie, tak jsme se snažili najít i vodící linku. Nakonec vyhrála inspirace životem včel. Tuto myšlenku chceme dále rozvíjet. Děti se mohou těšit na nové překážky, druhé patro ve výšce cca 8 nad zemí a dalším tobogánem," prozradil.

Stavba stála zhruba sedm milionů korun, vstupné je osmdesát korun na osobu za celý den.

Další články