Zde může být vaše reklama.

KONEC PANTOGRAFŮ Legendární vlaky tornáda končí, přijďte se rozloučit

Legendární vlaky tornáda končí, přijďte se rozloučit

foto: ČD

19. 04. 2024 - 13:35

Tornáda neboli pantografy, které cestující po dlouhá desetiletí vozily po příměstských a regionálních elektrifikovaných tratích, jdou definitivně do důchodu. Vlakové seniory nahradily moderní jednotky RegioPanter. Část starých souprav už České dráhy poslaly do šrotu, o víkendu 20. – 21. dubna se ale ještě můžete s tornády rozloučit v olomouckém muzeu, nebo vyrazit na spanilou jízdu po Moravě i Čechách.

„V sobotu 20. dubna se koná atraktivní akce pro fanoušky železniční historie, a to rozloučení s legendami příměstské dopravy – elektrickými jednotkami řady 460 (dříve EM 488.0), přezdívanými „tornádo“ či „pantograf“. Těšit se můžete na otevřený olomoucký depozitář ČD Muzea, kde najdete výstavu historických strojů ze sbírek ČD,“ informovala olomoucká pobočka ČD nostalgie, spadající po národního dopravce. Po oba dny bude od 9,00 do 16,00 otevřen depozitář muzea. Historická tornáda také vyrazí na nostalgickou jízdu do Červenky, Prostějova a Přerova.

A pokud se chcete projet celou republikou a strávit v pantografu skoro celý den, můžete v neděli časně ráno vyrazit Tornádo expresem z Olomouce na slovenské hranice do Střelné a zpět přes Olomouc dál do Prahy, Mostu a Chomutova na naši západní hranici. „Pomyslnou třešničkou rozloučení s legendami příměstské dopravy bude jízda zvláštních rychlíků z Olomouce do Střelné a ze Střelné do Chomutova v neděli 21. dubna, kdy jednotka projede celou trasu, kde bývaly tyto stroje v pravidelném provozu,“ píše se na stránkách ČD.

České dráhy plánují během příštích let omladit průměrné stáří vozového parku z 32 na 20 let. To přináší i konec některých řad kolejových vozidel, které desítky let sloužily v provozu. Nahrazují je nové moderní jednotky a soupravy.

Více info o akci najdete na stránkách https://www.cdnostalgie.cz

Další články