Zde může být vaše reklama.

Letňák chce spojit město

Letňák chce spojit město
Areál Letního kina Olomouc

06. 04. 2019 - 08:21

Olomouc - Spolek Letní kino Olomouc a Letní galerie chtějí v letošním roce s pomocí dobrovolníků po dlouhých letech znovu zpřístupnit takzvanou Cikánskou branku. Ta vede do parku z ulice Dobrovského. Už dlouho přes ní ale nikdo nešel, protože prostor kolem slouží jako kompost. To chce současný pronajímatel areálu změnit.

Trasa brankou by po zprůchodnění měla sloužit jako spojnice městem pro všechny. Nájemce si od akce slibuje, že se začnou řešit i ostatní problémy areálu. 

Pro projekt se podařilo získat podporu Nadace Proměny Karla Komárka. 

"Chceme, aby realizace projektu byla veřejnou akcí, během které budou probíhat setkání s veřejností i státní správou. Nedílnou součástí se pak stanou dobrovolnické brigády, komunitní setkání příznivců projektu a také průzkum mezi veřejností a sběr dat pro informační brožuru o místě," vysvětluje Kateřina Kohoutová za vedení areálu.

"Tři roky s radnicí jednáme o změně územního plánu, která by v místě umožnila rozsáhlejší opravy. Zatím jsme měli ruce svázané ve všech počinech a za projevené aktivity nám i hrozily pokuty. Sunout místo dál a přitom nevybočit ze všech nesmyslných regulí, je prakticky nemožné. Lidé ale o Letňák jeví zájem a to nám dává vůli," doplňuje Kohoutová.

Proto ve spolupráci s veřejností a pro veřejnost vznikl projekt s brankou. Na veřejném setkání budou příchozí s architektem řešit možnosti zabezpečení trasy, aby splňovala regule stanovené magistrátem, vypadala dobře a bezpečně mohla sloužit pohybu veřejnosti.

Dokořán by se brána měla otevřít během oslav šedesátiletého výročí od zahájení provozu letního kina.

Na facebooku už existuje událost, která zve na úvodní setkání, kde se veřejnost seznámí s plánem projektu a začne se hledat architekt, facilitátor, grafik a možnosti provedení.

-lub-

Další články