Zde může být vaše reklama.

Lva Šimona v olomoucké zoo nahradí samice Ayo

Lva Šimona v olomoucké zoo nahradí samice Ayo

foto: Zoo Olomouc

25. 02. 2022 - 11:10

Před týdnem obletěla Olomouc smutná zpráva ze Svatého Kopečku. V místní zoo se rozloučili s Šimonem, samcem lva berberského. Zůstal zde po něm potomek s příznačným jménem Thembi (Naděje), který teď své jméno bude moct potvrdit. Do konce dubna by se k němu měla nastěhovat dvouletá samice ze Švýcarska - Ayo. Chov lvů berberských v olomoucké zoologické zahradě by tak měl pokračovat.

„Věříme, že v sobě najdou zalíbení a chov berberských lvů v zahradě bude úspěšně pokračovat,“ prozradila zooložka Jitka Vokurková. V olomoucké zoo se populace v přírodě vyhynulého lva berberského začala rozšiřovat od roku 1998, kdy se zde lvi začali rozmnožovat. Od té doby se na Svatém Kopečku narodilo 20 mláďat. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku.

Chov v olomoucké zoologické zahradě

"Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V současné době jsou chováni v Evropě asi ve 20 chovatelských institucích v celkovém počtu kolem 80 jedinců. Zoo Olomouc do záchrany populace berberského lva přispěla 20 jedinci. Rozmnožují se jen na několika místech. V ČR jsou momentálně kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové, v Liberci a Plzni. Většina z nich jsou naši odchovanci. Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979," uvedla Iveta Gronská, mluvčí zoologické zahrady.

Další články