Zde může být vaše reklama.

Martin Procházka je novým rektorem Univerzity Palackého

Martin Procházka je novým rektorem Univerzity Palackého
Nově zvolený rektor Univerzity Palackého profesor Martin Procházka, dosud děkan Fakulty zdravotnických věd.

foto: Martin Višňa, Žurnál UP

31. 03. 2021 - 17:08

Profesor Martin Procházka z fakulty zdravotnických věd se stal novým rektorem Univerzity Palackého. Dnes odpoledne probíhaly volby, do kterých se zapojili čtyři kandidáti na rektora. Vítězně ze souboje vyšel Martin Procházka, pro kterého ve druhém kole tajné volby hlasovalo 14 z 24 členů Akademického senátu Univerzity Palackého v Olomouci.

V prvním kole tajné volby získal Martin Procházka 11 hlasů, Tomáš Opatrný 7 hlasů, Jiří Lach 5 hlasů a Martin Kudláček 0 hlasů, jeden hlas byl neplatný. Do druhého kola postoupili dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Ve druhém kole tajné volby získal nadpoloviční většinu 14 hlasů profesor Procházka, kterého tak Akademický senát Univerzity Palackého doporučil ke jmenování.

Výsledky voleb předá předseda Akademického senátu UP do 7. dubna ministru školství. Hlas senátu je totiž doporučující, jmenovat nového rektora musí následně prezident republiky.

Nový rektor usedne na křeslo po Jaroslavu Millerovi, který univerzitu vedl v letech 2014 až 2021 v květnu letošního roku a mandát mu poběží do dubna 2025. K volbě rektora mělo dojít až příští rok, současný rektor ale v prosinci loňského roku rezignoval a své druhé volební období ukončil o rok dříve.

"Chtěl bych poděkovat svým třem protikandidátům. Prokázali jsme, že univerzita je kultivovaná a dokážeme spolu komunikovat i přes opačné názory. Velké poděkování patří i senátorům za volbu bez excesů a vypětí," zahájil svou řeč po vítězství Procházka.  Děkoval také odcházejícímu rektoru Millerovi, 

"Věřím, že univerzitu za čtyři roky budu moct předávat s tím, že jsem vykonal poctivý kus práce pro naši alma mater," řekl Procházka.

Další články