Zde může být vaše reklama.

Město ožívá! Co všechno si už zase můžete užít?

Město ožívá! Co všechno si už zase můžete užít?

foto: Lukáš Blokša

30. 04. 2020 - 12:00

Do ulic Olomouce se postupně vrací život. S kvetoucími parky a rozvolňováním jednotlivých opatření, které v minulých týdnech přijala vláda kvůli snaze zbrzdit pandemii koronaviru, se pomalu ale jistě vrací některé věci do obvyklejších kolejí. Chystají se zahrádky, otevírá zoologická zahrada. Na tržnici už se prodávají ovoce, zelenina, květiny.

Pokud se v současné době rozhodnete vyjít do města na procházku, můžete potkat lidi sedící v parku, popíjející pivo. Může se stát, že narazíte na dělníky, kteří v centru města připravují zahrádky jednotlivých restaurací, na které si budete moct už brzy sednout.

Na jednotlivá rozvolnění přijatých opatření se připravují také různé olomoucké instituce. Už od pondělí 27. dubna mohou fungovat venkovní prostory olomoucké zoologické zahrady, která se v současné době připravuje tak, aby mohla být otevřená v klasickém režimu.

Vstupenky do zoo jen elektronicky

"Vláda rozhodla, že areál zoo se za předpokladu dodržení závazných nařízení může otevřít již od příštího týdne. 25. května by mělo dojít i ke zpřístupnění vnitřních expozic a pavilonů. Všemu ale musí předcházet jednání zoo se zřizovatelem, potažmo Krizovým štábem ORP Olomouc. Zahrada mu ještě dnes předloží návrh v souvislosti se zajištěním hygienických standardů a systémových opatření. Vše pro návštěvníky nové bude součástí návštěvnického řádu. Změny se budou týkat systému nákupu vstupenek od příštího týdne bude nově možnost nákupu pouze online formou, gastro provozu včetně dodržování dvoumetrových rozestupů, průběžné dezinfekce rukou, nošení roušek, pohybu po areálu ve stanovených skupinkách s dodržováním potřebného rozestupu, rozmístění laviček a dalších opatření. Kromě návštěvního řádu budou informovanost zajišťovat sociální sítě, webové stránky, přímo v areálu informační cedule, rozhlas a leták, který každý návštěvník obdrží u vstupu," prozradila mluvčí zahrady Iveta Gronská. Venkovní areál se otevřel dnes.

K otevření se také chystají místa pod správou Vlastivědného muzea. "V pondělí 27. dubna byl otevřen zámecký park v Čechách pod Kosířem.  Národní přírodní památka Arboretum v Bílé Lhotě byla otevřena pro návštěvníky den poté, v úterý 28. dubna. Vlastivědné muzeum v Olomouci, jedna z turisticky nejnavštěvovanějších kulturních institucí v Olomouckém kraji přivítá první návštěvníky již v úterý 12. května a o několik dní později, tedy v úterý 25. května i Památka roku a nositel ceny Opera Historica 2019, zámek v Čechách pod Kosířem, včetně všech jeho expozic a zámeckých prostor," prozradil mluvčí muzea Antonín Valenta.

Olomouc chystá otevření školek a venkovních hřišť

Na vládní kroky, potažmo kroky soudu, reaguje také město Olomouc. Pokud se shodne rada města, k 25. květnu se otevře 49 mateřských škol na území Olomouce a jedny jesle. Otevření není jednoduchou záležitostí. "Situaci komplikuje nařízení o menších počtech dětí ve skupinách, stejně jako personální situace. Sedm školek bude mít problém vůbec otevřít," řekla vedoucí odboru školství Hana Fantová. Místo 3829 míst jich bude k dispozici jen 1914.  Přednost v tomto případě dostanou děti předškolního věku s povinným posledním rokem docházky. "Mateřské školy podpoříme zajištěním pohotovostního množství respirátorů pro personál a roušek i štítů pro děti, pokud bude jejich používání u dětí nutné," doplnila Fantová. V jeslích, jejich kapacita je 35 míst, bude moct být 20 dětí.

Děti se od 1. května podívají také na venkovní hřiště a pískoviště. Mimo jiné jde o hřiště, které jsou v olomouckých parcích. "V pískovištích bude až do poloviny května probíhat výměna písku za nový. Začneme ale těmi největšími a nejfrekventovanějšími," naznačila Jitka Štěpánková, vedoucí oddělení městské zeleně.

Otevření chystá také Vědecká knihovna Olomouc

"Vědecká knihovna v Olomouci se veřejnosti otevře v pondělí 4. května. Bude se jednat o první kulturní příspěvkovou organizaci kraje, která se zájemcům zpřístupní. Provoz knihovny se bude uvolňovat postupně, v první fázi budou muset čtenáři počítat s omezením služeb a se zkrácenou provozní dobou. Bude rovněž nutné dodržovat bezpečnostní opatření, a to včetně třídenní karantény pro vrácené knihy," prozradila pracovnice knihovny Michaela Heloňová.

"V první fázi bude umožněno půjčování knih určených k absenční výpůjčce, vracení knih a registrace čtenářů. Knihy bude možno vracet do biblioboxu, který se otevře v pondělí 4. 5. v 8 hodin. Ve stejnou dobu bude zpřístupněn i on-line katalog pro objednávky. Provozní doba knihovny bude zkrácená, a to pondělí až čtvrtek od 10:00 do 17:00 hodin. Doba od 10:00 do 11:30 bude vyhrazena seniorům nad 65 let a držitelům průkazu ZTP. V pátek a sobotu bude zavřeno. Z bezpečnostních důvodů nebudou zatím pro veřejnost k dispozici PC stanice v knihovně, veřejný internet, studovny ani toalety," popsala, jak bude knihovna fungovat.

Další články