Zde může být vaše reklama.

Změny kvůli SEFO? Ministr Staněk odvolal ředitele Muzea umění Olomouc

Ministr Staněk odvolal ředitele Muzea umění Olomouc

18. 04. 2019 - 11:37

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oznámil to během čtvrteční tiskové konference.

Důvodem pro odvolání podle ministra byly problémy zjištěné při kontrolách instituce a ztráta důvěry v ředitele.

Dočasným vedením Muzea umění Olomouc pověřil ministr Ondřeje Zatloukala, který už v muzeu dnes působí.

Kromě ředitele Muzea umění Olomouc odvolal také ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta.

"Oba ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje v letošním roce,“ uvedl na tiskové konferenci  Staněk k důvodům odvolání obou ředitelů.

"Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu. K tomu je nutné zdůraznit, že všechny naše kroky jsme vždy činili se souhlasem MK ČR a s péčí řádného hospodáře," uvedl odvolaný ředitel Michal Soukup v tiskovém prohlášení.

V něm také ilustroval to, jakým způsobem probíhala komunikace mezi ministerstvem a muzeem v situaci kolem projektu SEFO.

"Ve středu 3. dubna na společném usmiřovacím jednání, kde roli mediátora převzal olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, se ministr Staněk zavázal, že pověří konkrétního pracovníka ministerstva, aby se společně s Muzeem umění zabýval složitou právní problematikou kolem soutěže na výstavbu SEFO. Dodnes ministr Staněk nikoho nepověřil," doplnil Soukup.

-lub-

Další články