Zde může být vaše reklama.

Mladá Japonka prolézala Mariánským sloupem. Proč to udělala?

Mladá Japonka prolézala Mariánským sloupem. Proč to udělala?

foto: Lukáš Blokša

02. 11. 2021 - 07:43

Studentka z Japonska se v neděli po půl druhé ráno rozhodla vyzkoušet jednu z tradic, které se pojí ke studiu na Univerzitě Palackého. Na kamerovém systému bylo zachyceno, jak na Dolním náměstí leze po Mariánském sloupu a následně prolézá oválným otvorem v jeho spodní části. Pak už ji zastavili strážníci.

"Dívka strážníkům řekla, že se dozvěděla o letité tradici, kdy vysokoškolští studenti z pověrčivosti prolézají otvorem na sloupu, aby uspěli u zkoušek," uvedl mluvčí městské policie Petr Čunderle.

Konkrétně se tato tradice týká úspěchu u státnic, kdy prolezení sloupu ve směru od domovské katedry má zaručit úspěšné dokončení studia. Statistiky se ale nevedou a mnozí studenti ani neví, že se podobná pověra po Olomouci traduje.

Dívka strážníkům také řekla, že si neuvědomila, že by mohlo dojít k poškození památky natož k nějakému protiprávnímu jednání.

"Hlídka na místě dotyčnou poučila, že zde vzniklo výše uvedeným jednáním podezření ze spáchání přestupku dle zákona o státní památkové péči, jelikož je Mariánský sloup veden jako národní kulturní památka," doplnil Čunderle.

Městská policie Olomouc celý případ oznámí správnímu orgánu k dalšímu řešení.

"Tímto apelujeme na občany, aby se k těmto památkám z doby minulé chovali způsobem odpovídajícímu jejich stáří a zejména nevyčíslitelné kulturně-historické hodnotě a předešli tak zbytečným situacím končícím přestupkovým nebo v horším případě i trestním řízením," zakončil Čunderle.

Další články