Zde může být vaše reklama.

Most v Komenského ulici bude průjezdný už 18. prosince!

Most v Komenského ulici bude průjezdný už 18. prosince!
Práce na mostu v Komenského ulici pokračují.

foto: Lukáš Blokša

07. 11. 2019 - 09:00

Most v ulici Komenského otevře ještě letos. Datem otevření bude 18. prosinec. To je ta nejdůležitější informace, která vzešla z kontrolního dne, jenž se na stavbě protipovodňových opatření odehrál ve středu ráno. Otevření mostu je podstatné také pro všechny navazující akce, které se mají odehrávat v příštím roce. K oficiálnímu předání celé stavby, tedy nejen mostu, by pak mělo dojít k 1. květnu 2020.

V prosinci se na most napojí z vedlejších ulic pouze Husova, aby bylo zajištěno propojení Pasteurovy a Komenského ulice s ulicí 17. listopadu. Nový most bude předán do tak zvaného předčasného užívání, což znamená, že provoz na něm už začne, ačkoliv budou ještě probíhat některé dokončovací menší práce.

„Chodci v první fázi projdou přes most pouze po straně bližší ke Klášternímu Hradisku. V návaznosti na zprovoznění mostu bude v lednu uzavřena a demontována provizorní lávka pro pěší. Kompletní dokončení všech stavebních prací včetně napojení vedlejších ulic Na Letné, kapitána Nálepky a Sokolovská je naplánováno na duben příštího roku. Vzhledem k tomu, že most je v majetku Olomouckého kraje a komunikace je krajská, bude město nyní jednat s krajem, aby po předání do předčasného užívání novou komunikaci skutečně otevřel provozu," uvedl Michal Folta, mluvčí radnice, který má v gesci mimo jiné informování o protipovodňových opatřeních.

„Podstatné pro nás je potvrzení, že most v Komenského ulici bude skutečně připraven k provozu už v prosinci a stejně tak bude zprovozněna i ulice Husova. Počítáme totiž s avizovaným termínem uzavření mostu v Masarykově ulici k 1. březnu a chceme v tom termínu zahájit naši rekonstrukci ulice 8. května,“ reagoval primátor Mirek Žbánek.

Během kontrolního dne zástupci vedení města a Povodí Moravy prošli téměř celou stavbu až k ulici Kosmonautů. Na pravém nábřeží řeky mezi mosty v ulicích Masarykova a Kosmonautů podél areálu vysokoškolských kolejí jsou už před dokončením nové komunikace, které mají sloužit jako cyklostezka, in-line stezka a také obslužná komunikace. S jejich kolaudací se počítá na jaro příštího roku. Tím bude značná část upraveného a revitalizovaného nábřeží vrácena do života města, navíc v podstatně vyšší kvalitě.

Na včerejším kontrolním dnu padla také myšlenka, že by se k 1. květnu, kdy je naplánovaná pčedávka nábřeží u vysokoškolských kolejí myšlenka, že by se mohl uskutečnit festival u vody.

Protipovodňová opatření v centru Olomouce realizuje Povodí Moravy, státní podnik, město s jeho akcemi koordinuje některé navazující investice a také plánované rekonstrukce komunikací v jiných částech města.

Další články