Zde může být vaše reklama.

DO PŘEDMINULÉHO STOLETÍ Muzeum chystá výstavu nejstarších snímků Olomouce

Muzeum chystá výstavu nejstarších snímků Olomouce

foto: Archiv

19. 01. 2024 - 13:01

Vlastivědné muzeum v Olomouci finišuje s přípravami výstavy "Nejstarší fotografie Olomouce", která se bude konat od 2. února do 31. března v Mánesově galerii muzea. Tato komorní výstava představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do historie města prostřednictvím jeho nejstarších dochovaných fotografií, které mají skoro 170 let!

Hlavním lákadlem výstavy jsou snímky berlínského fotografa Hermanna
Haubenreissera pořízené v září 1860. Tyto vzácné fotografie uložené až do roku 1961 ve střešní makovici radniční věže zachycují Horní náměstí a sloup Nejsvětější Trojice. Haubenreisserovy snímky jsou zajímavé nejen pro svou ikonografickou hodnotu, ale také pro způsob, jakým byly pořízeny a zachovány.

Výstava dále představí fotografii Jakoba Höflingera, která nově definovala počátek fotografické historie Olomouce. Kromě těchto pozoruhodných kousků budou k vidění snímky ateliéru A. Pichler & spol., portrétní vizitkové fotografie a další ukázky z období raného vývoje fotografie. Pro návštěvníky bude v rámci expozice k dispozici digitální dotyková obrazovka umožňující srovnání historických snímků s moderními fotografiemi města, pořízenými z těch samých míst jako dobové snímky.

Jedním z lákadel výstavy bude také fotokoutek, kde si návštěvníci mohou pořídit snímek v dobových kostýmech.

Tato výstava je nejen oslavou fotografického umění, ale také významným příspěvkem k zachování a prezentaci kulturního dědictví města.

Další články