Zde může být vaše reklama.

Muzeum umění digitalizuje své sbírky za desítky milionů korun

Muzeum umění digitalizuje své sbírky za desítky milionů korun

foto: MuO

21. 04. 2021 - 13:34

Muzeum umění Olomouc se díky necelým třiceti osmi milionům korun z takzvaných Norských fondů pustí do digitalizace vzácných rukopisů, prvotisků i grafik, které spravuje. Listovat jimi je pro běžného smrtelníka v současné době takřka nemožné, díky digitalizaci se to změní. Pro Muzeum umění je klíčová spolupráce s Moravskou zemskou knihovnou v Brně, Knihovnou Akademie věd ČR a také Národním archivem v Reykjavíku, který bude digitalizovat část svých fondů. 

„Zpřístupnění našich sbírek patří k prioritám, na nichž dlouhodobě pracujeme. Vydáváme sbírkové katalogy, umožnili jsme návštěvu stálých expozic zdarma a chystáme uživatelsky přívětivé webové stránky s nabídkou digitalizovaných uměleckých děl. V tomto našem úsilí je projekt z tzv. Norských fondů jedním z nejvýznamnějších,“ uvedl ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal. 

Co všechno se bude digitalizovat? Rukopisy, prvotisky, grafiky...

Projekt nazvaný „Nahráno – Otevřeno“ pokrývá digitalizaci sbírky rukopisů, prvotisků, starých tisků, grafiky či hudebnin uložených na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Olomoucké Muzeum moderního umění tak naváže na předchozí práci, započatou v minulých letech.

„Odbornou i širokou veřejnost potěší zejména digitalizace podstatných částí podsbírek kresby, grafiky, fotografie a medailí,“ míní Marta Perůtková, vedoucí sbírkového a dokumentačního oddělení MUO. „Týká se to i části sbírky architektury, která patří k největším v České republice, a mají o ni velký zájem badatelé.“

Skenování se bude týkat hlavně sbírek na papíře, které jsou velmi citlivé, pokud jde o podmínky jejich uložení. 

„Jejich degradaci až zkázu způsobují rozličné faktory: kolísající teplota, relativní vlhkost vzduchu, nečistoty v ovzduší, působení biologických škůdců i člověka. Extrémní citlivost papíru na působení světla omezuje také jejich vystavování. Digitalizace je tedy unikátní možností, jak tato díla zpřístupnit co nejširší veřejnosti,“ prozradil Miroslav Kindl, vedoucí odboru starého umění MUO.

Digitalizace se během tří let dočká přes 80 tisíc sbírkových předmětů. Některé z nich nejprve projdou konzervačně-restaurátorským ošetřením.

Muzeu umění pomůže digitalizační jednotku zprovoznit Moravská zemská knihovna v Brně, která zároveň zajistí zveřejnění sbírek v Digitální knihovně (www.digitalniknihovna.cz). Brněnští odborníci navíc zdigitalizují část svých fondů, které byly dlouhodobě vystaveny velké zátěži způsobené častým půjčováním.

Obě instituce si od digitalizace slibují lpší dostupnost pro odbornou a badatelskou práci, ale také větší možnost popularizace sbírek.

Další články