Zde může být vaše reklama.

SVÁTKY MĚSTA OLOMOUCE Muzikály, historický průvod, jarmark a vyhlídky z nejvyšších věží

Muzikály, historický průvod, jarmark a vyhlídky z nejvyšších věží

foto: svatkymesta.olomouc.eu

02. 06. 2023 - 12:29

Rovných 400 let patronátu sv. Pavlíny, 450 let od založení Univerzity Palackého a 300 let od vysvěcení mariánského sloupu na Dolním náměstí. Takto významná výročí, která se sešla v jednom roce, si zaslouží opravdovou pozornost. Všechna tato jubilea se proto odrazí v tradičních olomouckých oslavách – Svátcích města. Začínají dnes, v pátek 2. června. 

Svátky města zahájí v pátek v 18 hodin historický průvod ke cti sv. Pavlíny, letos však v trochu jiné podobě, než jak jsou Olomoučané zvyklí. Pěší průvod, tentokrát bez kočárů, vyrazí v 18 hodin z Horního náměstí. Odtud zamíří na Dolní náměstí k mariánskému sloupu. Ten letos slaví 300 let od vysvěcení, proto ho Výstaviště Flora vyzdobí květinami a průvod v čele s páterem Hanáčkem, proboštem od sv. Mořice, si na místě připomene toto významné výročí. Následovat bude cesta do kostela sv. Mořice, kde budou uloženy ostatky sv. Pavlíny a kde si také budete moci poslechnout světovou premiéru Requiem for Peace in Ukraine australského skladatele a dirigenta Davida Slatera, kterou město připravilo společně se Svátky písní a s Moravskou filharmonií. Vstupné bude dobrovolné, benefiční.

Patronku města letos připomene také písková socha na Horním náměstí. Ta z třiatřiceti tun písku vzniká už od minulého týdne pod rukama dvou umělců – Václava Lemona a Mariana Maršálka. Tito sochaři vytvořili i loňskou hvězdu Horního náměstí, sochu Marie Terezie. 

MUZIKÁLY POD ŠIRÝM NEBEM

„Jsem milovníkem velkých světových muzikálů, takže se opravdu těším na open-air koncert Noc světových muzikálů. V podání orchestru Moravského divadla a Komorního sboru Lenky Dohnalové-Mlynářové zazní v pátek večer na Horním náměstí ty nejznámější melodie ze slavných muzikálů, jako jsou Jesus Christ Superstar, Evita, Bídníci, Fantom opery nebo Vlasy,“ zve na krásný hudební zážitek náměstek pro kulturu Viktor Tichák. Vstupenky na muzikálový open-air zakoupíte v Informačním centru v podloubí radnice.

Sobotní program na Horním náměstí nabídne jarmark, nejrůznější koncerty, vystoupení nového cirkusu, divadelní pohádky i výtvarné dílničky. A protože letos Olomouc slaví také 450. výročí založení univerzity, o část programu Svátků města se postará i Univerzita Palackého. Můžete se těšit na chill out zónu nebo školu hrou, tedy nejrůznější workshopy pro malé i velké, vědecké dílny i večerní Science show Pevnosti poznání. Sobotu na Horním náměstí zakončí další dílo, které propojuje Svátky města se Svátky písní – Rockové oratorium Eversmiling Liberty.

I letos v rámci Svátků města zahájíme v neděli sezónu promenádních koncertů v parku. Od 16 hodin zahraje v altánu ve Smetanových sadech Dechový orchestr Konzervatoře Evangelické akademie.

OLOMOUC Z NEJVYŠŠÍCH VĚŽÍ

Novinkou letošních Svátků města bude možnost prohlédnout si Olomouc z výšky. „Svátky města jsou samozřejmě oslavou sv. Pavlíny, ale také krás samotného města. Proto jsme připravili speciální novou nabídku nejen olomouckých vyhlídek, ale i zpřístupnění neobvyklých míst. Během organizovaných prohlídek se třeba můžete dostat nejen na věž radnice nebo kostela sv. Mořice, ale dokonce i na nejvyšší dómskou věž,“ říká Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu.

Svátky města a významná olomoucká výročí si tentokrát nenechá ujít ani početná delegace z našeho partnerského města Nördlingenu. „Jsem rád, že přijali naše pozvání a absolvují s námi velkou část programu našich Svátků města. Nördlingenské městské oslavy jsou legendární a v jejich středověkém průvodu vždy figurují zástupci partnerských měst včetně OIomouce,“ poznamenává Viktor Tichák.

Svátky města jsou každoroční oslavou patronky Olomouce sv. Pavlíny už od roku 1996, kdy byla její památka po úplném zapomnění zase vzkříšena. Kompletní program letošních oslav najdete na webu https://svatkymesta.olomouc.eu.

Další články