Zde může být vaše reklama.

PETICE NA SVATÉM KOPEČKU Na Kopečku chtějí ubytovat propuštěné vězně. Místní protestují

Na Kopečku chtějí ubytovat propuštěné vězně. Místní protestují
Na Svatý Kopeček jezdí lidé také kvůli hledání klidu. O ten se autoři petice teď obávají

foto: Archiv redakce

28. 09. 2023 - 11:11

Takovou reakci předseda křesťanského spolku Druhá míle Milan Vašek vážně nečekal. V dobré víře už několik týdnů buduje v opuštěném objektu na Svatém Kopečku nový domov pro propuštěné vězně, kteří po kriminále nemají kam jít. V okamžiku, kdy se o jeho záměru dozvěděli místní, zvedla se obrovská vlna nevole, která vyústila v podpisovou akci proti pobytovému zařízení.

Obyvatelům Kopečku vadí zejména fakt, že jim o záměru nikdo předem neřekl. Ani komise městské části (KMČ), která lidi zastupuje, nedostala od spolku žádné informace. „Dozvěděli jsme se to náhodou z webu arcibiskupství, protože objekt patří Arcibiskupským lesům a statkům. Tam nám řekli, že nemají vůči nám žádnou informační povinnost,“ postěžoval si člen komise Jiří Valihrach. Místní poukazují na to, že na Kopečku funguje diagnostický ústav pro mládež a charitní dům pro lidi v tíživé životní situaci s těžkým postižením. Pro další podobné zařízení podle nich není v městské části místo.

Spolek Druhá míle se rozhodl pomoci mužům, kteří jsou propouštěni z výkonu trestu odnětí svobody, na jejich cestě za návratem do běžného života. Předseda Vašek říká, že klienti budou přicházet postupně a celkově jich bude 12. „Lidé se nemají čeho obávat, umístíme sem vězně, s kterými dlouhodobě spolupracujeme a dobře je známe. Nebudou mezi nimi muži s psychickými a sexuálními poruchami nebo recidivisté. Stejné zařízení funguje už dvacet let naprosto bez problémů v Ostravě,“ ubezpečuje.

Klienti by na místě měli pobývat rok, než se znovu dokážou postavit na vlastní nohy. Během pobytu si měli osvojit pracovní návyky a pomáhat nejen v lesích a s údržbou areálu, ale také místním lidem. „Třeba s úklidem veřejných prostor po víkendech, kdy na Svatý Kopeček dorazí tisíce lidí, nebo v nedalekém hospicu,“ uvedl šéf spolku. Až bude přestavba areálu hotová, chce pro místní uspořádat den otevřených dveří a projekt jim osobně představit.

Jak to ale nyní vypadá, bude za pár týdnu pozdě. Komise městské části už do veřejných prostor umístila petiční archy a vyzývá všechny občany Kopečku i okolních obcí a částí města, aby se zapojili do podpisové akce proti záměrům spolku. „KMČ Svatý Kopeček využije veškeré možnosti, abychom společně zabránili umístění tohoto zařízení,“ píše na svém facebookovém profilu komise.

Další články