Zde může být vaše reklama.

Evropský týden mobility Na podporu, nejen, cyklistiky

Na podporu, nejen, cyklistiky

foto: olomouc.eu

12. 09. 2022 - 12:44

Stejně jako v předchozích letech se i letos olomoucká radnice zapojí do kampaně Evropský týden mobility, která cílí na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy a pravidelně probíhá v termínu od 16. do 22. září. Letošní ročník je již jednadvacátý a ústředním tématem kampaně je „Kombinuj a jeď“.

Téma bylo vybráno tak, aby odráželo touhu jednotlivců po celé Evropě znovu navázat vzájemné kontakty po několika měsících izolace, omezení a limitů. Lidé se mohou opět setkávat v městském prostředí a zůstat ve spojení prostřednictvím veřejné dopravy. Lépe propojená doprava znamená lépe propojená místa a lidi, což je hlavním cílem Zelené dohody pro Evropu Evropské komise.

„Podpora udržitelné mobility je prioritou evropské kampaně, nedílně se k ní ale váže také podpora zdravého životního stylu a kvalitnějšího prostředí ve městech. Čistou mobilitu a udržitelnou městskou dopravu vnímáme jako nástroj, jak zlepšit zdraví a kvalitu života,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Matouš Pelikán.

V rámci Evropského týdne mobility jsme pro obyvatele Olomouce opět připravili i doprovodný program. Těšit se můžete například na cyklovyjížďku nazvanou jako „Hvězdicová cyklojízda primátorů měst Olomouce, Přerova a Prostějova“ s tradičním cílem v Dubu nad Moravou, která proběhne v neděli 18. září. Sraz účastníků bude ve 13 hodin před vchodem do radnice. „Pravidelnou hvězdicovou vyjížďkou na kolech poukazujeme na náš společný zájem – zamyslet se nad udržitelnými formami dopravy. Chceme lidi inspirovat k tomu, aby vzali do ruky místo volantu řídítka svého nebo sdíleného kola. Těšíme se, že vyjedeme v hojném počtu, jste zváni,“ říká olomoucký primátor Mirek Žbánek.

Ve spolupráci s Partnerstvím pro městskou mobilitu jsme připravili pokračování výzvy 10 000 kroků, jejímž cílem je navrátit chůzi zpět do všedních dnů a motivovat k pravidelnému pohybu. Tato výzva bude trvat celý týden. Zájemci se již nyní mohou registrovat na adrese: www.desettisickroku.cz.

Před samotným oficiálním zahájením Evropského týdne mobility proběhne ve středu 14. září 2022 slavnostní otevření cyklostezky podél ulice Chválkovická. Jedná se o nový úsek cyklostezky podél velmi zatížené silnice I. třídy o celkové délce 375 metrů v úseku od parkoviště pro in-liny při Kubátově ulici až po ulici Luční.

Další články