Zde může být vaše reklama.

Na Základní škole Svatoplukova se dočkali nové jídelny

Na Základní škole Svatoplukova se dočkali nové jídelny

foto: Blanka Martinovská

23. 02. 2020 - 12:00

Děti z další olomoucké základní školy se mohou těšit z nové, moderní jídelny, výdejny stravy, ale i cvičné kuchyňky pro výuku oblíbeného vaření. Proměny se za sedm milionů z městského rozpočtu dočkala část Základní školy Svatoplukova v Řepčíně.

 

Rekonstrukci ve škole dali radní zelenou loni a stavební práce se naplno rozjely v srpnu 2019. „Po šesti měsících je hotovo. Nové prostory jídelny a výdejny jídla splňují přísné nároky na školní stravování a cvičná kuchyňka všechny požadavky na výuku. Stavební práce přišly na šest milionů korun, do vybavení jsme investovali další jeden a půl milion,“ popsal investiční náměstek primátora Martin Major.

Stavební práce v prostorách původní kuchyně a jídelny znamenaly kompletní výměnu rozvodů elektřiny, vody a kanalizace, dělaly se nové obklady, dlažby, podlahy i opatření proti vlhkosti. Původní klenbový strop nad sklepními prostory nahradil nový z oceli a betonu. Náročná rekonstrukce si vyžádala opravu rampy pro navážení jídel i změnu dispozic. „Ve škole se už více než 10 let nevařilo a strava se dovážela, nicméně i výdejna stravy musí splňovat hygienické požadavky na stravovací prostory. Rekonstrukce, jejímž výsledkem je nové komfortní zázemí školy, navíc dovolila rozšířit prostory i pro výuku oblíbeného volitelného předmětu vaření,“ objasnil náměstek primátora pro školství Karel Konečný. Součástí investice proto byla dodávka moderního gastro vybavení do výdejny, nový nábytek dostala jídelna a cvičná školní kuchyňka.

„O novou školní jídelnu a výdejnu jsme velmi stáli, protože původní prostory už nebyly ve vyhovujícím stavu. Těch nových si teď užíváme a vážíme,“ zhodnotil ředitel ZŠ a MŠ Svatoplukova Jiří Vymětal. „Jsme rádi, že se v rámci rekonstrukce podařilo realizovat také návrh nové cvičné kuchyňky, který žáci využívají při výuce pracovních činností,“ ocenil ředitel Vymětal. Do budovy školy Svatoplukova v Řepčíně investovalo město naposledy v roce 2018. Tehdy tam vznikly nové školní dílny, družiny, třídy mateřské školy a své zázemí v prostorách získala řepčínská komise městské části i klub seniorů.

Na opravu škol posílá město peníze i letos. Nových odborných učeben a opravené tělocvičny se dočkají učitelé a žáci v ZŠ Svatý Kopeček, rekonstruovat se bude v ZŠ Holečkova a přístavba dvou tříd čeká i ZŠ ve Slavoníně. „Předpokládáme, že celkové náklady na investice přesáhnou částku šedesát milionů korun a s financováním nám budou z velké části pomáhat dotační prostředky,“ připomněl primátor Mirek Žbánek.

Další články