Zde může být vaše reklama.

Vánoční strom Naděje právě rozsvítila Horní náměstí v Olomouci

Naděje právě rozsvítila Horní náměstí v Olomouci

foto: Lukáš Blokša

29. 11. 2020 - 06:05

AKTUALIZOVÁNO 10:10/ Coviďák, Pozitiv, Košťátko, Samorost i další. V anketě na facebooku Hanáckého Večerníku naši čtenáři vymysleli pro vánoční stromeček, který letos našel domov v Olomouci, různá jména. Tím, které však stromeček opravdu ponese, je Naděje. A ta svým světlem rozzářila olomoucké Horní náměstí právě v těchto chvílích.

O tom, jaké jméno letošní vánoční stromeček ponese, informovala Hanácký Večerník Jana Doleželová z tiskového odboru olomoucké radnice. Naděje, jméno které stříbrný smrk z Postřelmova dostal, doplní předchozích čtrnáct pojmenovaných stromů, je tak jubilejním patnáctým. Čas jeho rozsvícení je, na rozdíl od jména, netradiční.

„Avizovali jsme, že strom rozsvítíme o první adventní neděli, ale nechtěli jsme, aby se na náměstí srocovalo velké množství lidí, kteří by v podvečer čekali na rozsvícení. Proto jsme zvolili časné ráno, aby Olomoučané alespoň na videu nepřišli o ten krásný moment rozzáření stromu do tmy. Při procházkách městem tam mohou už po celou první adventní neděli obdivovat naši zářící Naději,“ vysvětlil primátor.

„Ačkoli toto jméno už olomoucký vánoční strom před několika lety měl, v letošních návrzích se objevilo znovu a nám pro tuto dobu přišlo opravdu nejvhodnější. Celá republika, všichni občané, prochází v letošním roce velmi nelehkým obdobím, které na nás klade velká omezení jak v pracovním tak soukromém životě. V této době je více než kdy jindy potřeba naděje a víry, že vše zlé se v dobré obrátí a život se opět vrátí do běžných kolejí,“ řekl ještě za tmy před rozsvíceným stromem primátor města Miroslav Žbánek.

Vítězný návrh přišel od Kateřiny Švestkové ze 3.B ZŠ Mozartova. Letos se však ocenění dočkala i další dvě výtvarná zpracování, a to adventní kalendář s bylinnými čaji ze 4.C FZŠ Hálkova za originálně pojatý nápad a stromeček Koronavírek od Bibiany Telíškové ze 3.B ZŠ Mozartova za jedinečné výtvarné zpracování.

„I přesto, že školy měly distanční výuku, přišlo návrhů mnoho, přes devadesát. Toho si moc ceníme. Samozřejmě se objevila i jména, která reflektují současnou podivnou dobu, jako třeba Kovídek, Koronavírek apod. A ačkoli byly návrhy moc pěkně zpracované, dohodli jsme se, že právě kvůli době, ve které se teď nacházíme, by mělo jméno stromu lidem přinášet světlo a naději, ne připomínku toho složitého,“ objasňil situaci kolem vybírání jména vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Jména vánočních stromečků v předchozích letech

2019 Křovínek
2018 Štístko
2017 Střelka
2016 Kryštůfek
2015 Naděje
2014 Lucinka
2013 Snílek
2012 Rolnička
2011 Mašlička
2010 Jehlička
2009 Jiskřička
2008 Radovánek
2007 Světluška
2006 Stromovous

 

Další články