Zde může být vaše reklama.

Převod bytů Nájemníci mají strach, že město Olomouc nedodrží smlouvu

Nájemníci mají strach, že město Olomouc nedodrží smlouvu
O převodu bytů budou nakonec hlasovat zastupitelé města Olomouce

foto: mapy.cz

22. 05. 2020 - 09:03

Po dvaceti letech nájmu by město Olomouc mělo podle smlouvy převést svůj podíl na stovkách družstevních bytů na nájemníky. Některé nájemní smlouvy končí už za měsíc, ale vypadá to, že převod se zatím nechystá.

„Smlouvy měly určité znění. Že po dobu dvaceti let budeme splácet něco jako hypotéku. A po dvaceti letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví,“ řekla České televizi jedna z nájemnic.

Několik let po revoluci se v Olomouci postavily tyto nové byty. Z části jejich stavbu zaplatil stát, část zafinancovali nájemníci a zbytek měli městu zaplatit pomocí nájmu. Po dvaceti letech měly být byty převedeny do osobního vlastnictví nájemníků. Ti se teď ale bojí, že k převodu nedojde.

„Na tom převádět bytové jednotky zájem je, jenom potřebujeme právní jistotu, že převod, tak jak bude probíhat, bude do budoucna nezpochybnitelný,“ vysvětlil pro ČT primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Tento týden se těmito byty zabýval dokonce soud, protože jedna z nájemkyň zažalovala město a bytové družstvo kvůli platnosti uzavřených smluv. Ostatní nájemci mají z této žaloby obavy.

„Máme indicie, že žaloba byla podána spíše na žádost města, protože městu se velice hodí, aby soud rozhodl o neplatnosti našich smluv, respektive její smlouvy, přičemž to rozhodnutí potom použije plošně,“ uvedla pro ČT jedna z nájemnic bytu.

Právní zástupce města Olomouce a Družstva Olomouc řekl, že město si chce nechat posoudit platnost uzavřené smlouvy a u soudu uvedl, že v konečném důsledku bude o převodu bytů nakonec hlasovt zastupitelstvo.

Další články