Zde může být vaše reklama.

Už se zase jezdí Náměstí Hrdinů otevřelo po rekonstrukci o týden dříve

Náměstí Hrdinů otevřelo po rekonstrukci o týden dříve

foto: Vlastimil Blaťák

23. 08. 2019 - 13:40

Doprava na náměstí Hrdinů se vrací do obvyklého režimu, dneškem končí také uzavírka pro automobily. Dokončovací stavební práce na komunikaci v Palackého ulici, které navazovaly na opravu kolejových výhybek na náměstí Hrdinů, se podařilo ukončit o sedm dní dříve. Ve čtvrtek firma dokončila práce na vodorovném dopravním značení a začal úklid stavby.

To nejdůležitější, samotná kolaudace stavby, proběhla v pátek 23. srpna a s ní skončila i veškerá dopravní omezení. Ta se ve finální fázi týkala ještě automobilové dopravy. Tramvaje se totiž na křižovatku vrátily podle plánu už 18. srpna. „Páteční kolaudace dopadla úspěšně, všechno je v pořádku a uzavírka křižovatky tak může skončit o týden dřív. Chci poděkovat jak stavební firmě, tak i pracovníkům odboru dopravy a územního rozvoje za dobrou práci,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Martin Major. V pátek kolem poledne by tak měla být křižovatka plně průjezdná.

Náročná oprava výhybek na náměstí Hrdinů a komunikace v ulici Palackého začala na konci června. Z důvodu opravy tramvajové trati byla pro veškerý provoz uzavřena ulice Palackého v křižovatce s ulicí Legionářskou, 8. května a třídou Svobody. Společná investice města a olomouckého dopravního podniku přišla na více než 20 milionů korun. „Hlavním důvodem oprav, které byly v režii města, byl špatný technický stav komunikace. Zejména část původní dlážděné vozovky již nevyhovovala aktuálnímu dopravnímu zatížení a časté předlažďování prodlužovalo životnost povrchu jen krátkodobě,“ objasnil Martin Major.

V první fázi se opravovalo výhybkové rozvětvení tramvajové trati, ve druhé etapě, která měla původně trvat až do 30. srpna, prošla opravou komunikace a chodníky. Palackého ulice, v části od křižovatky až po tramvajové ostrůvky, má nyní nový povrch a také nově instalované obrubníkové uliční vpusti pro odvádění povrchové vody z vozovky, které zároveň snižují hluk z dopravního provozu.

Další články