Zde může být vaše reklama.

Koronavirus Olomouc Nanomasky pro strážníky i hospic

Nanomasky pro strážníky i hospic

foto: olomouc.eu - R. Štědrá

22. 09. 2020 - 06:00

Efektivní nanomasky s nejvyšší třídou ochrany využijí zcela nově ve službě strážníci olomoucké městské policie. Dvacet speciálních nanomasek jim věnovala společnost, která se před první vlnou pandemie zabývala výhradně výrobou komponent pro letecký průmysl. Stejný počet a druh ochranných prostředků od české společnosti WorkPress Aviation zamířil i do hospice na Svatém Kopečku.

„Chceme usnadnit náročnou a často i nebezpečnou práci lidem, kteří slouží v první linii nebo se starají o potřebné. Výhodou ochranné polomasky je její opakovatelné použití a vysoká ochrana. Svou efektivitou převyšují třídu respirátorů ochrany FFP3,“ objasnil výhody daru projektový manažer společnosti Roman Hlavnička.

Dvacet ochranných masek převzal za strážníky ředitel městské policie Pavel Skalický, podle kterého je jejich využití jednoznačné. “Použijí je strážníci v terénu. Při přímém výkonu služby, kdy může hrozit nebezpečí přímého kontaktu s nakaženými nebo osobami bez domova, které vykazují známky respiračních onemocnění,“ popsal ředitel Městské police Olomouc.

Narozdíl od respirátorů, které zaručují ochranu jen na omezený počet hodin, nemusí uživatelé nanomasek počítat hodiny, kdy je nutné ochranou pomůcku vyměnit. Masku s vysoce účinnou filtrací lze včetně filtru dezinfikovat a zajistit tak její opakované použití. Korpus je z vyroben materiálu, který zajišťuje odolnost a dlouhou životnost. „Dlouhodobě jsme zaznamenávali požadavek na ochranné pomůcky české výroby. Proto jsme nabídku rádi využili a od výrobce převzali zkušební vzorek masek, se kterými jsme se seznámili na konferenci, kde se diskutovala problematika ochrany zdraví strážníků. Nanomasky otestujeme u strážníků a případně vytvoříme poptávku také u našich integrovaných složek nebo pracovníků sociálních služeb,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek.

Česká nanomaska je výsledkem spolupráce integrovaných záchranných složek a desítek organizací. „Primárně jsme se zabývali výrobou komponent pro letecký průmysl. Výroba masek součástí naší produkce nikdy nebyla. S příchodem první vlny pandemie jsme se ale začali ihned soustředit na výrobu něčeho, co na trhu výrazně chybělo,“ objasnil za plzeňskou společnost WorkPress Aviation Roman Hlavnička. 

Další články