Zde může být vaše reklama.

Přestěhovali se Návrat kaferáků na savanu v olomoucké zoo

Návrat kaferáků na savanu v olomoucké zoo

foto: zoo-olomouc.cz

24. 08. 2022 - 07:00

Po úhynu starého samce geparda počátkem srpna zel jejich výběh v centrální části zoo zničehonic prázdnotou. Ne však na dlouho. V tomto týdnu jej obydlela čtveřice prazvláštních ptáků z afrických savan, zoborožců kaferských (Bucorvus leadbeateri).

„Zoborožci kaferští bývali dříve v letním období umístění v obou obřích voliérách. Pamětníci si možná vzpomenou, že je viděli majestátně se procházet i po výběhu, který nyní obývá stádo oryxů jihoafrických. Tento týden s nimi znovu přišli do kontaktu, když se stali jejich novými sousedy,“ uvedl zoolog Jan Kirner.

Pamatujete na dvě mláďata odchovávaná za pomoci „maňáska“ minulý rok? Tak přesně ta můžete nyní spolu s jejich přirozenými rodiči pozorovat na velkorysém travnatém výběhu, skoro jako v jejich domovině. Sbírají tam slimáky, ze země vytahují žížaly a mají možnost naplno projevit jejich typické přirozené chování, kdy ve skupinách prozkoumávají africké pláně a hledají něco k snědku.

Ze spojení rodičů a potomků po tak dlouhé době jsme měli oprávněně strach. „Kaferáci“ (jak jim slangově v zoo říkají) bývají často nesnášenliví a mocným úderem zobáku jsou schopni vážně poranit toho, kdo jim není po chuti. „Nový obří výběh, který žádný z ptáků olomoucké zoo doposud neznal, jsme ale vnímali jako jedinečnou, byť riskantní příležitost jejich soužití vyzkoušet. A všichni nás velmi překvapili. Okamžitě se začali procházet pospolu a prozkoumávat nový výběh. Zanedlouho vzal samec do zobáku slimáka a začal ho galantně nabízet mláděti. Po chvíli se k němu přidala i samice a mláďata si od nich potravu začala brát. V takový průběh seznamování jsme ani v nejmenším nedoufali,“ řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Na čtveřici zoborožců se můžete přijít podívat až do konce babího léta. Poté je bude čekat opět přesun do prostoru zimoviště. Dospělé ptáky od mladých poznáte snadno. Mladí ještě nemají vybarvené kožní laloky na hlavě a krku, dospělí je mají zářivě rudé, přičemž samice má pod zobákem fialovomodrou skvrnu.

Další články