Zde může být vaše reklama.

Největší černá skládka v Olomouci mizí, pomáhají lidé bez domova

Největší černá skládka v Olomouci mizí, pomáhají lidé bez domova
Lidé bez domova při likvidaci černé skládky na Černé cestě v Olomouci

foto: Radka Štědrá, Olomouc.eu

11. 11. 2020 - 12:00

Lidé bez domova opět pomáhají s úklidem Olomouce. Tentokrát se osm klientů olomoucké Charity zapojilo do likvidace nelegální skládky v lokalitě Černá cesta, kde v současné době leží přes 150 tun nahromaděného odpadu. Město, technické služby i nezisková církevní organizace tak pokračují v projektu, který řeší čistotu města. Zároveň vrací lidem bez přístřeší příležitost pracovat.

Do úklidu největší olomoucké černé skládky se zapojilo celkem 8 klientů střediska Samaritán. Skládka se nachází nedaleko ubytovny na Černé cestě a vznikla na pozemku města.

"Společně s technickými službami ji vyklízíme a využíváme zároveň další příležitosti k tomu, jak do úklidu zapojit i lidi bez domova. Jde o další část projektu, který jsem inicioval, a společně s Charitou jej otestovali v loňském roce. Veřejnosti nabízí jiný pohled na problémy lidí bez střechy nad hlavou a jim dává příležitost pracovat,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek. 

Klienti Charity pracují jako dobrovolníci.

„Smyslem je, aby získali zpět základní pracovní návyky. Nikoho do toho nenutíme, ale dáváme jim pracovní nabídkou šanci překonat bariéry a uplatnit se,“ vysvětlil koordinátor pracovních rehabilitací Charity Olomouc Dominik Vagai.

Díky stejnému programu se lidé bez domova v létě zapojili do úklidu a čištění chodníků ve městě.

„Snažíme se a je to fyzicky náročný. Děláme suť, byl tady nábytek, vyhozené sedačky a nebezpečný odpad. Všechno nakládáme ručně, musíme to dostat k přistaveným kontejnerům. Střídáme se po půl dnech,“ popsal pro stránky města Olomouce práci Karel, klient Charity Olomouc, který měl skupinu lidí při práci na povel.

Díky nasazení lidí bez domova a strojům technických služeb tak už třetí týden postupně mizí nahromaděné tuny stavební suti a dalších odpadů z města.

„Aktuálně k začátku listopadu jsme tam vyklidili odpad v objemu sto padesát tun a v nákladech na likvidaci se blížíme se ke stotisícovým částkám,“ uvedl náměstek primátora Otakar Bačák.

Připomněl zároveň, že nelegální skládky nejsou jen doménou okrajových částí Olomouce. Za černou skládku se totiž považuje i nahromaděný odpad u nádob na tříděný odpad a také jeho odstranění stojí městský rozpočet nemalé peníze.

„Likvidace běžné malé skládky přijde na čtyřicet tisíc korun a musíme na to mít každoročně vyčleněné stovky tisíc korun v rozpočtu. Kdyby takové skládky nevznikaly, mohli bychom peníze použít jinde,“ apeluje náměstek Bačák.

Další články